Friday, June 09, 2017

 

SOM NOSALTRES ELS DEMÒCRATES - art. Regió 7

SOM NOSALTRES ELS DEMÒCRATES.
Repetir moltes vegades una mentida no la converteix en veritat. Aquest és un principi bàsic en els moments que corren. Ho dic a la vista de la insistència en que els anomenats sobiranistes / independentistes volen treure pit, explicant que posar urnes sempre és més democràtic que no posar-ne. Doncs no, depèn. Si les urnes es posen en compliment de la legalitat vigent, sí, sinó la compleixen, no. Tant senzill i tant elemental com això.
Mireu, el país més democràtic del món, segurament és Suïssa. La considero la meva segona pàtria per raó de vivència, treball i estudi, durant 7 anys, en els quals vaig aprendre com es governa un país de manera austera, seria, amb planificació a llarg termini, i amb una plena col·laboració i coordinació dels tres nivells d’administració: municipal – cantonal – federal. Es el model de país que hauríem de voler copiar.
Bé, doncs. A Suïssa des de 1848 en que es va modificar la seva Constitució fins a dia d’avui, s’han dut a terme prop de 600 referèndums federals ( nacionals), i molts altres de cantonals ( regionals) i municipals. Queda clar que enlloc més del món, s’ha demanat i facilitat la participació de la ciutadania ,a l’hora de prendre decisions importants. Acceptada aquesta premissa, he de dir que el referèndum d’autodeterminació que es vol convocar a Catalunya, allà no seria possible. Hi ha un determinat nombre d’excepcions a la petició de celebració de referèndums, i aquesta és una d’elles.
Hem vist com tampoc a Itàlia es podria dur a terme, a l’igual que a Alemanya, on els seus tribunals constitucionals ho han deixat meridianament clar. I ja no diguem a França ,i en la gairebé totalitat d’Estats del món.
Davant aquesta realitat exterior, es pot acordar emprendre un altre camí o insistir en una via impossible. De moment el govern català i amb ell, una part del Parlament de Catalunya, vol provar-la, sabent no té cap possibilitat de reeixir. Perquè persistir en l’error, i no modificar el rumb ? Doncs per por als resultats electorals immediats, i manca de valentia política. S’han comès errors estratègics greus, apreciacions de la realitat , inexistents i obviat dificultats, de manera constant. Això aquí, a Catalunya. I pel que fa el govern central, por a moure la Carta Magna, per evitar maldecaps en altres indrets, i pensar que el malestar era passatger.
Si algú tenia dubtes, pot haver comprovat l’errònia trajectòria del govern català i del govern central, de manera que ni el referèndum d’autodeterminació és viable, ni el manteniment de la situació actual, resol el conflicte. Toca fer moviments en un lloc i altre, per a trobar l’encaix adequat. I aquesta via només la resoldran les urnes, sí, però les urnes per elegir una nova composició del Parlament de Catalunya, capaç d’emprendre una via diferent a la de la independència. No per dir adéu a Espanya.
I també les urnes han de seguir un procés democràtic. Qui vol trencar la legalitat, l’estat de dret, no pot dir-se demòcrata. Som nosaltres, els constitucionalistes, els autèntics demòcrates que volem posar les urnes seguint els mandats de la Constitució, i de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Per tant, no confonguem els termes, i a cadascú el que li correspongui. Tota la resta son excuses o aventures en les que no ens podem embrancar sinó volem tirar per terra tot el que hem aconseguit en aquesta llarga etapa democràtica.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?