Friday, June 23, 2017

 

REFUGIATS A BERGA - art. Regió 7

REFUGIATS A BERGA.
Comencen a marxar cap a nous destins, els refugiats que varen arribar ,mig any enrere. De la mà de Creu Roja han passat aquests mesos a Berga, i la mateixa mà els ajuda a buscar vivenda i feina, en els indrets que han triat , com a millor opció.
Sóc un dels professors voluntaris de Creu Roja que els hi ha donat classes de castellà com altres de català, en funció de la decisió de cadascú. Hem estat al seu costat per ajudar-los a volar, en un nou país, estrany i llunyà, on han arribat a la recerca de la pau i tranquil·litat que no han tingut en els seus països d’origen.
Com a professors hem procurat ensenyar, no solament la llengua, indispensable per iniciar una nova vida, sinó també els costums, tradicions i maneres que trobaran en el nou entorn on establiran la seva llar.
També hem estat observadors privilegiats dels profunds canvis ,en les seves vides, gràcies a l’estança en un lloc tant adient com l’Alberg de Berga. En pocs mesos ,hem vist com persones cansades, esgotades, tancades en els seus pensaments i sentiments, s’obrien i deixaven les pors llunyanes, per començar a somriure i encarar una nova vida amb optimisme.
L’Alberg, s’ha convertit en una mena d’arca de Noé, amb una barreja de nacionalitats i edats, en la qual han conviscut, en plena i total harmonia, aquesta primera tanda d’una cinquantena de refugiats. Refugiats no solament de Síria, sinó també d’Ucraïna, Gàmbia, Congo, Costa d’Ivori, Paquistà, Kurdistà, etc. Per desgràcia, la llista de països on imperen les guerres o la vulneració dels drets civils, és llarga i diversa.
I és, a la vista d’aquesta realitat, que caldria pensar en la conversió de l’Alberg de Berga en una seu permanent per a refugiats. Ara, pensem més en Síria, perquè cada dia veiem els efectes d’una guerra molt propera a nosaltres, però n’hi ha d’altres menys visibles, o més llunyanes que provoquen expulsions i desgràcies similars. Es lògic ,habilitar espais d’acollida i ajuda ,per integrar-los aquí, a l’espera que un dia puguin retornar a casa seva.
Creu Roja té la universalitat i prestigi guanyats, com per garantir l’estructura necessària per convertir aquest desig, en realitat. De fet, una acollida com la de Berga, suposa la mobilització d’una enorme quantitat de persones, especialistes en àmbits i sectors ben diferents. No suposa només anar-los a buscar a terres llunyanes, sinó, acompanyar-los en la vida quotidiana i resoldre multitud d’aspectes burocràtics, individuals, col·lectius, i personals, per fer el trànsit de persona refugiada, a persona integrada ,en una nova societat.
Per a tots ells, Berga, ha suposat una estació de pau , on han trobat un càlid acolliment, facilitats per una nova vida , integració i comprensió per refer-se dels tràngols passats. Alguns ja han nascut aquí mateix, altres, han començat la vida escolar, i tots, han conegut una altra realitat a nivell de costums, cultura, menjar...Coordinats pel personal de Creu Roja, han fet una part del camí. Ara, toca volar sols, sabent que sempre podran comptar amb qui continua al seu costat, per garantir una plena i feliç integració en el nostre país d’acollida. I confiem, en que un dia , no gaire llunyà puguin retornar, si aquest és el seu desig.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?