Friday, June 16, 2017

 

DESCONNECTEM..SÍ, PERÒ ... art. Blogesfera socialista


DESCONNECTEM...SÍ, PERÒ DE TV3 I CATRADIO.
Recordo els vells temps, als inicis de la democràcia recuperada, quan sospiràvem per tenir mitjans de comunicació públics, lliures. El model era la BBC, i així es proclamava ,serien els mitjans de la Generalitat.
La il·lusió va durar poc més d’un any o dos. A partir d’aquí, el president Pujol tenia molt clar que la via indispensable per afermar la seva persona, partit i govern, era dominar els mitjans de comunicació, públics i privats.
Els públics perquè els considerava “seus” , al servei de la pàtria i ell com a patriarca, en podia fer ús i abús. Qui no recorda la presència constant de càmeres de TV3 i micròfons de CatRadio, en tota visita, inauguració, dinar, sopar, xerrada, o caminada del president i els seus...qui no recorda la transfiguració de notícies pròpies negatives, en altres de laudatòries, sorgides del Palau de la Generalitat, per imposició de qui manava ?
Però, tampoc podia permetre la lliure concurrència dels mitjans privats, com perquè podessin contraprogramar el que ell volia transmetre als catalans. Solució ? Fàcil. Comprar voluntats i sotmetiment a tort i a dret. Per això servien les campanyes “institucionals” de la Generalitat, publicant anuncis, cada any, en els mitjans fidels i afins. Qui no se sotmetia, no tenia publicitat, i no podia anunciar eslògans tant importants com: Som 6 milions. Feina ben feta, no té fronteres. Aigües netes. Catalunya, país europeu... i una vintena més, a raó de 300 o 400 milions de pessetes a l’any.
Així, doncs, el domini total dels mitjans públics, i de bona part dels privats, amb unes quantes honroses excepcions, va permetre a CiU, enviar missatges a la població, en un sentit molt determinat, i alhora enverinar l’ambient Catalunya – Espanya, amb imatges molt ben elaborades com per justificar els seus moviments i posicionaments. D’aquelles pols, aquests fangs d’avui dia. Es evident que hi ha raons objectives per a la indignació per decisions i tractaments injustos o improcedents del govern central envers Catalunya, però la visió de moltes d’elles ha tingut un tractament informatiu totalment sesgast i partidista.
En temps del Tripartit, es van deixar aquests mitjans en mans d’ERC, i lluny de resoldre el problema, és va mantenir i enquistar. I fins els nostres dies. La cota de partidisme, sectarisme i submissió al govern és total. Fins i tot han superat clarament el partidisme de TVE cosa que mai m’hagués imaginat. Hi ha moments en que no saps si l’informatiu és una lectura d’un manifest del govern o realment una noticia pròpia. I les tertúlies, trien els intervinents amb una finesa immensa per evitar no s’hi barregi algú amb idees pròpies i contràries a les del règim.
Un dels més destacats integrants del pinyol sectari és en Xavier Graset, amb unes tertúlies que no saps si ell realment és el presentador – coordinador, o un tertulià- representant oficial del govern de la Generalitat. Es increïble escoltar determinats posicionaments, i és increïble veure-hi tertulians mai imaginats en altres mitjans, mínimament objectius i independents. Però, també en altres moments del dia, tant a televisió com a ràdio, s’esforcen per vendre les proclames que interessen al govern o als partits que li donen suport.

Francament, vaig decidir esborrar TV3 i CatRadio, i confluències, del meu programador. No veig ni escolto cap dels seus programes des de fa 3 anys ( vaig pel quart any), si bé en els zàpings habituals, faig el seguiment de si el partidisme continua vigent o s’ha reforçat. Clarament s’ha incrementat, fins el punt que cal recomanar desconnectar d’aquests mitjans tòxics, pagats amb el diner de tots. Aquesta és la qüestió. Si hi ha mitjans privats que volen vendre el seu producte, cap problema perquè se’l paguen ells. Ara bé, intoxicar pagant entre tots, no. Públic ha de ser sinònim, de tots, i això obliga a objectivitat, independència de criteri, i servei general. Tot el que no tenen aquests.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?