Thursday, June 08, 2017

 

BORREDÀ - FAUNA I ACCIDENTS - art. blogesfera socialista

FAUNA I ACCIDENTS.
Avui ,dijous dia 8 de juny, he tingut una topada amb un cabirol, anant en direcció a Berga, passat el revolt de l’envista de l’embassament de La Baells. Per sort per a ell i per a mi, la topada ha estat frontal però ,de rebot, de manera que ell ha marxat cuneta enllà i jo he sofert uns petits desperfectes , sense importància en el morro del cotxe.
Un accident anterior, amb un porc senglar de grans dimensions, va tenir conseqüències més greus ,a nivell de cotxe i ,per tant, econòmiques. En fi, amb els milers de quilòmetres que faig cada mes ( uns tres o quatre mil), és lògic trobar-se amb alguns imprevistos com aquest, però la freqüència és cada vegada més alta, i això obliga a plantejar un tema que anem esquivant des de fa anys. L’increment de fauna , de manera poc controlada, i els danys que produeix en cultius, boscos i prats. I també, en accidents i transmissió de malalties.
Fa ja molts anys que condueixo i circulo per carreteres , considerades secundàries, pròpies de les comarques de la Catalunya Central. Doncs bé, és fàcilment constatable el gran nombre d’animals que creuen les carreteres, en qualsevol lloc i moment, de manera que l’atenció ha de ser permanent, tot i tenir clar que en molts casos, és impossible esquivar-los, com avui mateix.
Què fer, en la situació actual ? Ha d’haver-hi una millor organització ,en matèria de prevenció i control de les poblacions d’animals, en el conjunt del país i en zones determinades, per evitar els danys que la superpoblació produeix. Recordo la introducció dels primers cabirols, portats de França i Romania. Parlo d’una vintena d’anys enrere, no pas més, i a dia d’avui el seu nombre es pot comptar per milers.
També proliferen els cérvols, en les nostres contrades, de manera espectacular, amb ramats fàcilment visibles, en diversos indrets, a tocar de les carreteres d’aquestes zones rurals. I ja no diguem què passa amb la superpoblació de porcs senglars, escampats per tots els racons del país.
La desertització humana d’immensos territoris han facilitat aquesta superpoblació, i provoquen greus danys quan han de procurar-se aliment. Lògic i perfectament previsible. I ja no els atura ni el doble filat que molts pagesos i ramaders posen en prats i horts, per intentar parar la seva entrada. Toca reduir la població, i a dia d’avui, a falta de depredadors naturals, ho han de fer els caçadors. I aquest és un altre tema amb un futur incert. Totes les colles de caçadors van envellint amb una molt baixa incorporació de joves, de manera que uns no cobreixen les baixes dels altres, amb el conseqüent perill de desaparició.

S’han d’implementar mesures per reactivar les colles de caçadors, i al mateix temps, buscar altres formules per rebaixar les poblacions d’animals, en competència amb pagesos i ramaders. Tots han de poder conviure, però , garantint un adequat equilibri. Fa goig veure i trobar, tota mena de fauna, en visita al territori, però sabent que el seu nombre no produeix danys irreparables al propi equilibri natural ni a les activitats essencials per arrelar la població humana que hi viu i en viu.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?