Thursday, May 11, 2017

 

LA GENT, MOR O MARXA. art. La Rella del LLuçanès

LA GENT ,MOR O MARXA.
Hem entrat en el gran debat que hauríem d’haver iniciat 30 anys enrere. Com sempre, aquí estem més preocupats i ocupats en temes essencialistes, i d’impossible assoliment ( cas del procés ) que no pas en els grans problemes quotidians.
Aquesta setmana han aparegut noves informacions sobre la davallada de serveis en pobles petits, i pel que fa Catalunya, hi ha 456 municipis que no tenen cap oficina bancària. Ho sabeu prou bé tots els que viviu aquí, en el Lluçanès, però el mateix ens passa a les comarques veïnes i a les més allunyades.
Si tenim present que a Catalunya hi ha 947 municipis, queda clar que la meitat s’han abandonat al seu destí, en un tema tant vital com tenir una oficina a cada poble, sinó oberta cada dia, almenys un o dos dies a la setmana. Doncs, no, tots els bancs s’han posat d’acord per anar a les ciutats i que els de poble, s’espavilin, com puguin. Volen grans beneficis, i a tot arreu, res de mantenir oficines de baix rendiment.
Per què ha de servir un govern ? Doncs, per regular i coordinar el funcionament de tot el que garanteix la supervivència del seu territori. Si tanquen bancs, si no arriben les noves tecnologies, si redueixen serveis mèdics, de benestar social, d’ensenyament, de transports, etc, etc, és evident que els pobles estan condemnats a la pèrdua d’habitants ,i progressivament van cap a la desaparició.

Fa temps vaig donar la xifra de que prop de 500 municipis, perden població, sigui per defuncions , sigui per trasllat cap altres municipis més grans. És una dada molt preocupant, i obliga a emprendre canvis en profunditat. En primer lloc, frenant qualsevol tancament de servei, considerat bàsic, i després invertint de manera inversament proporcional als habitants. Es a dir, quants menys habitants, més inversió, per millorar les seves condicions de vida, i així frenar el despoblament i fer-los més atractius per anar-hi a viure. No és somiar, en països com Suïssa, Àustria i algunes parts de França ho estan fent, amb bons resultats. Toca fer-ho aquí, sinó volem un immens territori interior de Catalunya, ple de pobles, buits. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?