Sunday, May 28, 2017

 

HONORS A L'EX ALCALDE LLUMÀ - art. Nació Digital Solsona



HONORS A L’EX ALCALDE RAMON LLUMÀ ?
La setmana passada, un dels punts de l’ordre del dia del Ple Municipal de Solsona, tractava sobre la proposta de concedir a l’ex alcalde Ramon LLumà, l’honor de posar el seu nom a la plaça de la biblioteca. Un lloc emblemàtic de la ciutat, ben a prop de la Casa Consistorial que tants anys va presidir.
En la votació, la representant del PSC, Yasmina Valderrama es va abstenir, cosa que li va retreure el portaveu del PDeCAT , Sr. Barbens. Doncs bé, avui aprofito aquest espai per felicitar el vot de la regidora, i expressar que jo hagués fet el mateix que ella, en un cas semblant. Vull fer constar que no vaig parlar amb ella ni abans ni després del ple, però comparteixo totalment la justificació del seu vot. Perquè ?
Vaig conèixer i tractar l’alcalde Llumà, durant tota la seva trajectòria,a l’ajuntament, com també els anys que varem coincidir en el Parlament de Catalunya, ell com a diputat per CiU i jo pel PSC. Es cert que la ciutat de Solsona va millorar substancialment durant els seus mandats, i la llarga estada a la Casa Consistorial va propiciar inversions rellevants a la ciutat. Ningú pot negar aquesta realitat, però quan es vol concedir un honor, s’han d’avaluar tots els elements del personatge. I puc assegurar que el seu comportament envers la oposició municipal, va ser clarament reprovable.
Per raons d’edat, ni la Yasmina ni el propi Barbens, en varen ser testimonis, però hi ha multitud de persones de la ciutat que podrien aportar multitud d’exemples d’un nefast tracte amb representants de Solsona, simplement perquè no eren del seu partit, del seu equip de govern.
El caràcter impetuós, imperatiu i poc donat a explicacions i encara menys a rebatre acusacions o retrets, dels regidors de la oposició, el portava a engegar a fregir espàrrecs als qui gosaven contradir les seves propostes, i les reaccions suposaven tota mena de traves a l’accés a informació i documentació municipal, a la qual tenien tot el dret. I fins i tot, el maltractament podia arribar a la sala de plens, on quedaven arraconats, sense ni una trista taula des d’on poder fer la seva feina amb la dignitat que el càrrec els hi concedia. Algun d’ells va optar per estar dret durant tot el ple , en senyal de protesta.
Qui dubti d’aquestes afirmacions pot anar a la hemeroteca dels diaris i revistes d’aquells anys i informar-se’n degudament. O més senzill encara, consultar amb alguns dels supervivents d’aquella època, tampoc tant llunyana.
Son també d’aquells temps els estirabots, per sortir a la premsa de tenir la bandera espanyola a la tintoreria com a justificació per no posar-la al balcó de l’ajuntament...en fi, hi ha a qui li agraden aquestes coses, i a qui no ho considerem seriós, però això son temes menors, en comparació amb el que he descrit més amunt.

Tot alcalde ha de tenir un comportament de rigor democràtic i respecte a les lleis i reglaments vigents. Es tracti de símbols, es tracti de respectar els fonaments de la democràcia, com és respectar i atendre als representants de la oposició. A ell la oposició li feia nosa, i com a nosa els tractava. N’hi ha prou amb aquesta realitat, per més que justificar el posicionament de la regidora Yasmina, en representació del PSC. I per cert, segur que els solsonins continuaran parlant de la plaça de la biblioteca, en els mesos i anys veniders. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?