Friday, May 12, 2017

 

BRIGADA ANTICORRUPCIÓ - art. Regió 7

BRIGADA ANTICORRUPCIÓ.
A les primeries dels anys 90, mitja dotzena de diputats del Grup Socialista en el Parlament de Catalunya, cansats d’escoltar els sermons, reflexions i apel·lacions ,a la ètica i moral cristianes, per part del president Pujol, des de la tribuna del Parlament, i indignats per les acusacions de mals catalans, botiflers, sucursalistes, i altres adjectius, de la seva boca o dels seus imitadors i seguidors, del Consell Executiu i del Grup Parlamentari de CiU; ens vàrem constituir, a esquenes de la direcció del grup parlamentari Socialista i de la direcció del partit, en una mena de “brigada anticorrupció”, per cercar, aplegar i documentar el gran nombre d’irregularitats existents en l’acció de govern de CiU, amb el seu president al capdavant.
Aquell grup aplegava tot el territori català, fent-me càrrec jo mateix de la Catalunya Central, en el seu àmbit màxim ( Bages, Berguedà, Solsonès, Anoia, Osona i la Cerdanya). Volíem tirar per terra les acusacions en contra nostra, i sobretot desemmascarar el cinisme i l’acció de govern del “pare de la pàtria”. Teníem informacions fidedignes de les múltiples irregularitats en matèria de contractacions, execucions d’obres i justificacions, com per poder actuar en conseqüència i contundència, amb els ànims posats d’aportar els temes davant la Fiscalia, i així contribuir a netejar el país, i posar contra les cordes el govern de la Generalitat.
En mig any vàrem enumerar no menys d’un centenar de casos d’irregularitats greus en el conjunt de les quatre províncies, i d’altres fets, que en altres països haguessin constituït causa suficient per exigir les més altes responsabilitats, com que la dona del president, usava freqüentment de cotxes oficials de la Generalitat, tenia despatx a Palau i fins i tot concedia subvencions públiques quan era convidada a inaugurar alguna guarderia o altres equipaments, de manera que va ser “moda” durant un temps, convidar-la , amb la vista posada a demanar-li mig milió de pessetes d’aquells temps....
Amb tot, el gran problema no era conèixer les irregularitats i tripijocs de les grans empreses en connivència amb el govern, sinó documentar-les. El joc de repartir-se les obres, d’encarir-les, d’aconseguir i pagar favors...era de domini públic, però ningú ho reconeixeria públicament, i menys en uns jutjats. Qui parlava, deixava clar que en cas de problemes ,ell ni ens coneixia ni acceptaria haver parlat mai. Tant si eren beneficiaris, com si eren perjudicats, per aquesta manera d’actuar. Al cap de dos anys, cansats i decebuts, vàrem acordar la dissolució del grup, convençuts de la gran corrupció existent, però de la impossibilitat de demostrar-la amb documents , a tota prova. Crèiem inevitable la falta de càstig i la impunitat absoluta, a tota una generació de polítics i càrrecs institucionals, que directa o indirectament coneixien els fets, o hi participaven per fer-los possible.
Però heus aquí com la història fa un gir inesperat, i la prepotència, els egos, i l’atzar, obren la caixa dels trons i apareixen molts dels casos investigats, anys enrere, amb documents i xifres concretes. Queda molt per descobrir, molt, perquè ara apareix la “gran família”, però al seu costat hi havia consellers, secretaris i directors generals, càrrecs de partit, i multitud d’empresaris. Sense tots ells, la cosa no hagués estat possible, ni assolir les dimensions que havia agafat.

Per aquell grup de diputats, constituït en una mena de “brigada anticorrupció”, el que més ens va afectar va ser la impunitat en que es movia tothom, en aquells anys. La capa de protecció i anonimat, amb que uns i altres es cobrien les esquenes. Però, per damunt de tot, el que més ens va sorprendre i desanimar, fou la constatació que moltes de les grans obres en el territori, no es feien per “interès de país”, sinó per interès de part. Es a dir, per interessos de grups de pressió, famílies polítiques, sectors influents, o com li vulgueu dir. Vàrem constatar que moltes de les obres es decidien i planificaven, fora del Parlament i fora del Consell Executiu. No us estranyi l’aversió meva per tota la parafernàlia nacionalista, plena de soflames a la pàtria i atacs als seus “enemics”, quan l’enemic està dintre seu, i els bons i dolents, tenen els papers intercanviats.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?