Friday, April 28, 2017

 

TRIST FINAL - art. Regió 7

TRIST FINAL.
Pels qui portem una llarga trajectòria política i hem viscut i conviscut amb alguns dels personatges que ara veiem entrar i sortir dels jutjats, les sensacions son difícils de descriure, però per a mi, es resumeixen en un” ben trist final”. Es un incomprensible i llastimós pas per aquesta vida, amb afany de diner i poder, sense pensar en les conseqüències que un dia podrien tenir les seves accions.
Ho dic a la vista dels , antigament poderosos Lluis Prenafeta, Macià Alavedra, i el propi Jordi Pujol. Veure’ls ara, vells i envellits per raons d’edat i acusacions diverses, em recorden els temps passats, en que un Lluís Prenafeta dominava amb mà de ferro tota l’estructura política i administrativa de la Generalitat, durant deu anys. Va ser Secretari General del Govern. Un càrrec que en països normals, i situacions normals, hauria de ser “tècnic – administratiu”, a l’ombra, aquí estava al sol, i amb un domini total i absolut de les grans i petites decisions del govern. La mà dreta del president Pujol, amb poder per sobre dels consellers, que no dubtava en fer-lo servir si algun d’ells s’atrevia a actuar sense el seu coneixement o consentiment. Era una altra època, molt específica i descriptiva de com es va crear una nova administració i de com funcionava.
El mateix podem dir d’un poderós Macià Alavedra, Conseller d’Economia i Finances, amb capacitat per actuar sobre tot el govern per raó d’un departament del qual tots en depenien, i que no dubtava a imposar decisions, grates o no tant, a tot l’entorn en que es movia. Poder que exercia sobre el govern i sobre el partit, en el qual era persona intocable per procedència històrica, i pes institucional. Algú haurà d’historiar tot aquest període per comprendre com funcionava la Generalitat i del perquè hem arribat on estem, sense necessitat d’imputar totes les culpes al govern de Madrid. Recurs fàcil dels nacionalistes quan se’ls recrimina mala gestió, mala administració i males pràctiques governamentals.
Del president Pujol, ja en parlarem un altre dia, amb més extensió i detall, però , a la vista de la trajectòria seguida per alguns dels seus principals homes de confiança, es pot deduir el cinisme en que ens donava lliçons de moral i ètica des de la tribuna del Parlament de Catalunya, cada dos tres. En aquells dies, en que els socialistes érem acusats de traïdors, sucursalistes, i altres afalacs semblants, escoltats dia sí i dia també, des de l’escó del Parlament, m’havia jurat fer tot el possible per investigar i descobrir els tripijocs que tots coneixíem però dels quals no podíem aportar documentació probatòria. En aquells temps ,pensàvem que tantes malifetes no tindrien càstig.
Doncs bé, a vegades hi ha justícia en el món. A vegades, l’atzar, la providència o l’excés de confiança fa caure del seu pedestal, els més agosarats protagonistes de la nostra històrica col·lectiva, i reben el càstig merescut. En Lluís Prenafeta està disposat a entregar prop de quinze milions d’euros per evitar la presó, confessant delictes i incompliments de deures tributaris, i Macià Alavedra, prop d’onze milions. Unes autèntiques fortunes pels simples mortals. Pel que fa Jordi Pujol, és tant llarga i enrevessada la situació judicial de tota la família que encara haurem d’esperar mesos o anys per veure el final. De totes maneres, el sol fet d’haver quedat desproveït de tot el seu protocol, de la seva aureola de “pare de la pàtria” i altres atributs, ja és un dels pitjors càstigs que li podia caure.

Però, en aquests personatges, es resumeix una manera d’entendre i viure la política i les relacions amb la societat del moment. També ens ha de portar a valorar i avaluar si realment val la pena trencar legalitats per ànsies d’acumular poder i riqueses, quan tot acaba amb un “ben trist final”. En aquells vells temps, d’actuacions prepotents, els hi desitjava tota mena de fracassos i penes. Ara, considero que paguen el preu d’aquelles males pràctiques i comportaments. El que ens queda per comprendre, és com el país va deixar-los actuar durant tant de temps, sense barreres ni controls.. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?