Friday, April 21, 2017

 

NO COMETRÉ PERJURI - art. Regió 7

NO COMETRÉ PERJURI.
En els meus quaranta anys de càrrecs institucionals, dec haver jurat fidelitat a la Constitució espanyola i a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, una vintena de vegades, en tant que regidor, alcalde, conseller comarcal i diputat al Parlament de Catalunya. No serà ara, al final de la meva vida política, quan renegui de la lluita durant el franquisme, a la recerca de la llibertat i  la democràcia, simplement perquè un President kumbaià, i un Vice – President, predicador, em diguin que canvien les regles de joc democràtiques per unes altres, sense cobertura legal, o amb subterfugis estranys.
Per respecte als milions de ciutadans, sotmesos a la tirania de la dictadura franquista, que varen / vàrem lluitar per aconseguir plasmar en la Constitució, tots aquells anhels pels quals tant havíem batallat, no es pot ara, tirar per terra tot l’aconseguit, i endinsar-nos en una insòlita i estrafolària aventura, cap un objectiu inabastable. Com tampoc és acceptable menysprear les més àmplies cotes d’autonomia , aconseguides per Catalunya, en els darrers segles, per seguir un incert camí cap una Itaca inexistent.
Hem vist ja massa improvisacions, contradiccions, vulneracions de la Constitució i del propi Estatut d’Autonomia, com per acceptar seguir una ruta equivocada i sense sortida. Hem vist, segrestada, amagada i substituïda l’ensenya nacional dels catalans, la senyera, per la qual tant vàrem lluitar, per posar-n’hi una altra que només representa a una part dels catalans. Hem vist, usar i abusar de la representació de tots els catalans, per part de càrrecs institucionals del govern i del Parlament de Catalunya, vulnerant la legalitat vigent, en contra dels juraments que havien prestat.
El poble de Catalunya s’ha expressat múltiples vegades, en les conteses electorals a les quals ha estat cridat, fossin, municipals, autonòmiques, generals o europees. Si hagués decidit un altre camí , diferent del que estem, ho hagués aconseguit, però els resultats son els que son, i així s’han de respectar. No pot ser que una part, pugui decidir modificar les regles de joc, i imposar variacions que només poden portar que al fracàs i a la frustració col·lectiva. Aquest és el final que ens espera, si el govern de la Generalitat s’entesta a trencar amb la legalitat vigent.
Per fer-ho, necessita imperiosament, la cobertura i participació dels nou-cents quaranta-set alcaldes i alcaldesses de Catalunya . En el meu cas, ho he dit en sessió plenària, i en multitud d’escrits, com aquest. Jo no cometré perjuri. Jo no trairé el jurament donat en el moment d’acceptar el càrrec institucional que ostento, pel qual em varen votar els ciutadans del meu municipi.
En democràcia, les lleis son sagrades , d’obligat acatament i fidelitat. A qui no li agradin, les pot criticar i impulsar la seva modificació, però mentrestant son les que regeixen el nostre funcionament, sense vel·leïtats d’interpretació ni aplicacions parcials o interessades. I precisament hem de ser els càrrecs polítics, els primers a complir i fer-les complir. Per això hem estat elegits, i qui no vulgui estar sota l’imperi de la llei, és que s’ha equivocat de càrrec o de país.

Es hora de prendre consciència del fracàs de la via empresa per uns partits i governants que han volgut fer creure en una sortida inventada, aprofitant la gran indignació d’un país que no ha estat ben tractat, especialment en els darrers anys. Ara bé, la indignació s’ha de canalitzar cap altres vies que no pas la de la independència, que no té viabilitat, i el millor camí és anar cap a noves eleccions al Parlament de Catalunya i tot seguit, promoure nous pactes per aconseguir un canvi de govern central, més dialogant i més obert a trobar l’adequat encaix que Catalunya necessita, en el marc d’una Espanya federal, dintre d’una Unió Europea, igualment federal.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?