Friday, April 21, 2017

 

AVAL PER A PEDRO SÁNCHEZ - art. nació digital solsona

AVAL PER A PEDRO SÁNCHEZ.
Just a l’inici de la campanya de les Primàries del PSOE per elegir Secretari General, faig pública la meva decisió d’avalar la candidatura de Pedro Sánchez. Ho faig per convicció de ser la millor opció, i per haver descartat les altres dues candidatures. La de Patxi López, per no considerar-lo capaç d’engrescar la militància pròpia i no tenir prou tirada popular com per esdevenir un bon candidat a la presidència del govern. Li reconec la preparació i vàlua personal, a més d’una valentia , més que demostrada, en els durs anys de terrorisme al País Basc. Només per això sol, forma part de la nostra història col·lectiva, però , ara i aquí, no el veig amb aquesta doble vessant de lideratge que els socialistes necessitem, a nivell intern i extern, per sortir de la crisis en la que estem ficats, des de fa uns quants anys.
Pel que fa Susana Díaz, no estic content de la seva trajectòria, com tampoc, en el fons i les formes que utilitza. Em dona la sensació de veure i escoltar, els missatges habituals en el partit, en els darrers decennis. Es a dir, la veig com la dirigent tradicional, amb els missatges tradicionals, i la trajectòria tradicional, en un dirigent del partit. I , ara i aquí, crec que necessitem trencar amb tot el que ha estat “tradicional” per entrar en uns nous àmbits molt més innovadors, flexibles, oberts i trencadors amb el passat. El passat, passat està, i ens en podem sentir orgullosos de la major part de les accions dels governs de Felipe i de Zapatero, però el futur necessita lideratges molt diferents. I Susana Díaz no dona la imatge de novetat. Es la continuïtat de l’establisment socialista, molt propi d’Andalusia, ampliat a d’altres territoris de l’Estat. Se’m fa difícil pensar en un aixecament d’ànims de la militància, i un lideratge electoral potent.
I precisament, el que no veig en els altres dos candidats, ho trobo en la figura de Pedro Sánchez. Un candidat que haurà après les lliçons del passat recent, com per no repetir alguns dels errors comesos. Li van faltar reflexos, l’endemà de les eleccions generals, per impulsar la seva candidatura a la presidència del govern, posant més contra la paret, a la resta de forces polítiques que li podien haver donat suport. Tampoc varen quedar clares algunes maniobres, a l’ombra, de les seves més properes persones de confiança, però ja sé que la crítica, és fàcil, a “ toro pasado”, i els temps i les circumstàncies foren especialment complicades.
El cert és que el seu retorn era desitjat i esperat. No solament per la militància sinó per a molts votants que el veuen com una persona propera, oberta, jove, i no contaminat per les maneres de fer tradicionals, en el partit i la política. També se’l veu més segur i més preparat, després de les experiències passades. S’ha forjat en múltiples experiències personals i col·lectives, gens agradables ni gens previsibles, i això marca la trajectòria d’un polític, de manera rellevant. Segurament li permetrà avaluar millor el panorama que té al davant.

En resum, el país i el partit, necessiten figures noves, transparents, obertes , no procedents de les “famílies tradicionals” que han manat sempre, de forma directa o indirecta. Aquesta és la imatge que dona Pedro Sánchez. Sé que si ell guanya ens compliquem tots la vida, i la del partit. Trencar les inèrcies, les previsions, les rutines i els equilibris interns del partit, suposarà un autèntic terratrèmol en la majoria de federacions del PSOE, però és el moment de fer-ho. Es més, considero imprescindible fer-ho, per tal de renovar a fons un partit anquilosat. Per això, és ben visible la preocupació i la mobilització de molts dirigents territorials, preocupats per una renovació que no volen. Doncs bé, ara és el moment. El socialisme espanyol, i amb ell el català, ha de sintonitzar amb les noves maneres de fer política, i amb noves formules par retrobar la confiança de la gent. Es el que representa Martin Schulz a Alemanya, i el que pot representar Pedro Sánchez a Espanya. Il·lusió i confiança en un món molt insegur. Per això tinc clar a qui donar el meu aval, i a qui votar a les Primàries. Després, caldrà preparar bé la segona part de la operació, en el Congrés del PSOE. D’això en parlarem en una propera ocasió. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?