Thursday, March 16, 2017

 

TRENCAMENT DE REGLES EN EL PARLAMENT- art. Blogesfera socialista


TRENCAMENT DE REGLES EN EL PARLAMENT.

El Parlament de Catalunya, continua donant mostres de trencament de les regles de funcionament, en una espiral d’impossible predicció final. Mai, en els seus 37 anys de vida parlamentària , recuperada, s’havien produït tants i tant greus esdeveniments , com en aquests darrers anys, i molt especialment en l’actual legislatura , presidida per Carme Forcadell.
De fet, la composició de la Mesa del Parlament, ja feia preveure l’actual crisis de funcionament. La presidència de Carme Forcadell és totalment sectària, sotmesa a la voluntat del grup parlamentari de Junts pel sí, i no representa a la totalitat de la Cambra catalana. Es presidenta d’una part del Parlament, no de la totalitat. Increïble, però cert.
En pocs mesos, hem vist vulnerar els fons i les formes del Reglament del Parlament, en temes molt greus. I ara mateix, se n’està cometent un altre, que supera tots els anteriors, com és la d’haver decidit modificar el Reglament, en un tema d’una extraordinària gravetat com és que un sol grup parlamentari pugui imposar la modificació de l’ordre del dia d’un Ple, i posar a debat i votació, una proposta com pugui ser l’aprovació de la Llei de Transitorietat.
Tal com preveu el propi Reglament, per poder ser modificat, s’ha de constituir una Ponència conjunta. Es a dir, una Ponència en la que hi siguin presents els 6 grups parlamentaris, presents a la Cambra. Doncs bé, 4 dels 6 grups han decidit no participar en una Ponència que pretén escapçar, retallar i deixar sense temps ni debat, lleis que es puguin presentar en el Parlament.
Repeteixo, Junts x sí, ajudats per la CUP, pretenen crear un mecanisme per evitar el parlamentarisme en el Parlament. Veure per creure. Una iniciativa impensable en qualsevol Parlament , de qualsevol país democràtic. Aquests dos grups volen amputar l’activitat controladora, de debat, reflexió i modificació de les propostes o projectes de llei. Ve a ser una mena de cop d’estat, dintre del propi Parlament, per anul·lar els mecanismes que contempla el reglament, precisament per evitar l’arbitrarietat o la imposició de formules poc democràtiques.
El procés sobiranista, està tant perdut, tant desesperat que necessita improvisar i buscar vies per imposar acords, en contra de la majoria de ciutadans de Catalunya. Perquè no oblidem que l’independentisme no va aconseguir ni tant sols el 50% dels vots. Es va quedar en un 47,8 %, i tant sí com no, vol decidir com si disposés d’una àmplia majoria.
Els grups parlamentaris de C’s i el PP, ja han anunciat recurs davant del Tribunal Constitucional per vulneració de drets dels diputats, el PSC ha exigit complir les normes del propi Parlament, a l’igual que CSQP.
Però, la desesperació de Junts x sí, davant el negre panorama de futur, els porta a una nova fugida endavant, amenaçant en imposar sancions als diputats dels 4 grups parlamentaris, sinó assisteixen a les sessions de la Comissió. Més gasolina al foc. No s’adonen que mai la raó la pot tenir qui trenca les regles de joc i imposa regles que no tenen cobertura legal.

En resum, el Parlament ha pres una deriva totalment anàrquica, fora de la legalitat, incomplint el paper de representació de tot el poble català. Qui governa el Parlament, la Mesa, ha perdut el nord, amb una presidenta que mai hagués hagut d’ostentar aquest càrrec, i amb una composició que deixa uns membres, desemparats ( PSC i C’s). Si algú creu que amb maniobres i actuacions com aquestes pot trobar connivències i comprensions en altres països, és que no sap de què va el parlamentarisme democràtic.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?