Tuesday, February 14, 2017

 

UN PAÍS CRISPAT- art. Nació Digital Solsona


UN PAÍS CRISPAT.
El judici , davant el TSJC , a Mas , Ortega i Rigau, i ben aviat el de Francesc Homs, davant el Suprem han fet pujar , uns graus més, la crispació existent en el país. En aquests moments, la crispació és generalitzada, tant en el camp independentista, com en el que no ho som. Tots ens sentim defraudats per la falta de resposta i acció a un malestar, cada vegada més profund.
Esperar i veure, mai ha resolt cap problema, i en aquests moments, el govern central hauria d’emprendre un canvi radical , en les relacions amb Catalunya per intentar evitar el xoc de trens. Es inevitable ? Sinó es fa res, fatal. I quan dic fatal, em refereixo a trobar-nos tots plegats en un camí sense sortida adient, per uns i altres.
Els que no som independentistes, esperàvem, unes propostes valentes de canvi d’actitud i de fets ,envers Catalunya. Canvis profunds, en el fons i les formes, com per poder confiar en unes noves relacions, garantides per canvis constitucionals, que les blindessin de cara el futur. De moment, no veiem aquesta voluntat, però a vegades hi ha moviments en profunditat que no son encara visibles, en superfície. Vull confiar que això sigui així.
De fet, hi ha elements per pensar que determinades coses no poden continuar com fins ara. He trobat molt encertada la convocatòria de centenars d’empresaris del País Valencià, i Catalunya, amb convidats de Múrcia i Andalusia, per reivindicar el Corredor Mediterrani. Fins ara, se’n parlava molt, però no s’actuava. Ara sí. Aquesta mobilització és de primera divisió. Un autèntic clam d’empreses de primer nivell per reivindicar unes infraestructures indispensables per aquests territoris, però fonamentals pel progrés de tot Espanya.
I igualment esplèndida ha estat la denúncia d’un desviament d’ajut de la UE de prop de 1.000 milions que , en comptes d’invertir-lo en el Corredor, ha anat a parar a les proximitats de Madrid. Molt ben fet. I és que en el País València, com a les Illes hi ha un president i una presidenta, que realment governen i volen posar les coses en el seu lloc.
S’ha acabat tenir presidents muts, conformistes, i simples criats del Madrid polític o del govern de torn. Ells reclamen el que els correspon , tant a nivell de finançament autonòmic com d’infraestructures. Hi ha, doncs, canvis en el panorama polític com perquè Catalunya pugui afegir-se a ells i a d’altres territoris de l’Estat per obligar a emprendre canvis profunds en les relacions Madrid – CCAA.

Però, primer, s’ha de rebaixar la crispació, i això només s’aconseguirà si es reconeixen els errors comesos , en el passat, i s’emprenen camins de canvis reals. Les enquestes encara prediuen que una majoria de catalans confien en una nova entesa, un nou projecte comú. Però sinó arriba ràpid, la situació esdevé explosiva. El país està emprenyat, i té raó en bona part de les coses. Toca, doncs, actuar en conseqüència. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?