Tuesday, February 21, 2017

 

LA REVOLTA DE LES BASES - art. Nació Digital Solsona


LA REVOLTA DE LES BASES.
Alguns històrics dirigents socialistes han cregut que podien actuar com era habitual anys enrere, partint d’un concepte propi del segle passat, en que qui tenia el càrrec, tenia el poder, i podia ordenar el camí a seguir, convençut que ningú el qüestionaria. No han entès els profunds canvis en tota la societat espanyola, i per tant, també catalana.
S’han trencat estereotips, s’han trencat barreres, i s’han modificat els camins per arribar al poder. El propi principi de poder, està en qüestió, perquè se n’ha fet un mal ús, i després, o en mig d’una profunda crisis, imatges que abans eren acceptades, ara provoquen rebuig profund. Alguns dirigents encara no se n’han donat compte, però les properes Primàries del PSOE demostraran la certesa d’aquest canvi substancial ,en el que ha estat habitual, en el partit.
Les desastroses imatges i moviments per defenestrar Pedro Sánchez, com Secretari General del PSOE, estan en la retina de les bases del partit. No s’han perdonat, perquè no es varen entendre ni compartir, i la gent vol ser protagonista i no simples espectadors, o súbdits dels dirigents territorials, anomenats “barons” per a més escarni, ni esperar que una “sultana” decideixi si ho té bé o malament, per donar el pas, cap a la Secretaria General.
S’han comès errors impensables, per increïbles, en un partit socialista. Fer plegar a la meitat de l’executiva federal, per poder així convocar Comitè Federal, i poder fer fora el Secretari General, va ser una estratègia, no solament equivocada, va ser indigne. I això no es perdona. Com tampoc es perdona que una Comissió Gestora, perduri durant mesos i mesos, fent feines que no li pertoquen i aprofitant els càrrecs per anar a favor d’una determinada alternativa, en detriment d’altres. 
Tants errors i tanta ignorància en la representació de les bases del partit, ens han portat a veure en la figura de Pedro Sánchez, el redemptor d’unes maneres de fer que es vol passin a la història. Segurament els promotors de la seva defenestració el donaven ja per amortitzat, i heus aquí que retorna amb més força que mai. Amb tanta força i ràbia que pot comportar problemes de reubicació i readaptació sinó hi ha seny i prudència per totes les parts implicades. La venjança mai és bona ni recomanable, en l’exercici de la política, i encara menys dintre del propi partit. Però hi ha ferides, hi ha rancúnia, hi ha ganes de capgirar la situació actual, dintre del partit, i molt especialment dintre del Grup Parlamentari en el Congrés dels Diputats.
De moment tenim dos candidats a Primàries, Patxi López i Pedro Sánchez. L’avantatge de Patxi López és ser diputat i per tant membre del Grup Parlamentari, cosa que facilita poder encapçalar l’oposició al govern Rajoy. Ni Pedro Sánchez, ni Susana Díaz, ho son, aspecte important a destacar. De totes maneres, no sabem encara si la presidenta andalusa donarà el pas o no. Crec que, a la vista, de la revolta de les bases pot optar per esperar a millors temps perquè quan una revolta comença es sol emportar qui s’hi vol enfrontar. I ella apareix com una de les principals autores de les accions contra Pedro Sánchez.

I a la vista de la presentació de la candidatura a Secretari General, costarà molt enfrontar-s’hi amb garanties d’èxit. El discurs que fa servir és molt proper a les bases, i no té por de parlar de plurinacionalitat, de modificar la Constitució, suprimir la reforma laboral del PP, crear un mínim de garantia salarial, aprofundir en la igualtat, millorar pensions....en definitiva, consolidar el projecte socialdemòcrata, com l’autèntic projecte d’esquerres que volem, i el país necessita. També suprimir privilegis, evitar portes giratòries que tant de mal han fet a la imatge socialista, i parar el peus als més poderosos , per així poder atendre els més febles. Estem en plena revolta de les bases socialistes, i sinó en son conscients els actuals dirigents del PSOE és que no han entès res de res. Hi ha indignació i rancúnia per la vergonya viscuda i pels anys perduts, serà molt difícil parar el vendaval que s’apropa. El que hem de procurar és una pluja de neteja, però no de confrontació o destrucció. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?