Tuesday, December 13, 2016

 

VENDA DE DONES - art. Nació Digital Solsona



VENDA DE DONES, PER ESDEVENIR ESPOSES DE XINESOS.
Aquest no és un titular d’un diari del segle XIX, ni del XX sinó d’avui mateix, dia 12 de desembre de 2016. La política d’un sol fill a la Xina, ha motivat l’avortament de milions d’embarassos, quan el fetus era d’una nena, i això ha comportat un desequilibri de sexes en un immens país com és Xina. També és cert que milions de nenes varen néixer de forma clandestina, i varen quedar sense empadronar, i per tant en un llimb legal que encara dura a dia d’avui...
Però, anant al moll de l’ós de la informació, s’ha comprovat un autèntic “mercat” de venda de noies de Cambodja, per esdevenir esposes d’homes xinesos. Això significa tràfec de persones, desarrelades de les seves famílies, la seva cultura, llengua, tradició...per anar a parar a un altre país, on no tindran cap de les garanties per poder viure amb dignitat,  ni ser felices. Esclaves en ple segle XXI, sense dret al propi cos, a la pròpia identitat.
I això passa, davant la més absoluta de les indiferències entre els dos països afectats. En aquest cas, Cambodja i Xina. Es deuen dir, “teníem un problema”, doncs ja l’hem solucionat. Girem pàgina i que les coses continuïn com fins ara, sense ficar-nos allà on no ens demanen. Però, és que si ells no s’hi fiquin, sí ens pertoca a la resta del món clamar contra aquesta indignitat. No es pot permetre que una gran potència, com Xina, vulgui estar en el concert de les nacions, tancant els ulls a una realitat, impossible d’acceptar.
Hi ha campanyes en les que no hi crec, però en canvi, n’hi ha d’altres que sí poden donar els seus fruits. I si tots ens fem ressò de situacions com aquesta, i la fem voltar per tot el món, al final aconseguirem reduir i fins i tot, acabar amb pràctiques, impròpies de societats avançades.
I d’un extrem del món, podríem passar per altres realitats semblants, en països d’Àfrica, on les condicions de les dones son insostenibles. Encara, ahir mateix, a Vilada vaig assistir a una xerrada sobre una ONG que treballa a Burkina Fasso, un dels estats més pobres del món, en el qual les dones tenen un paper fonamental, i per això cal ajudar-les en tot el que puguem.
No és cert que el problema és tant gran que no té solució. En tindrà si entre tots oferim ajuda per resoldre-la. L’ajuda a les associacions de dones en aquests països, on estan especialment maltractades té efectes multiplicadors, i poden ajudar-les a sortir de situacions seculars. En tenim proves concretes que permeten un cert optimisme, com per dedicar-hi el màxim d’esforços.

Qui pugui mínimament, que no s’excusi en la immensitat del problema, i doni un petit pas. La suma de petits passos, garantirà canvis espectaculars en la situació de la dona a nivell mundial. Hem d’aconseguir acabar amb titulars com el que presideix aquest escrit, símbol d’esclavatge, en ple segle XXI.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?