Tuesday, December 20, 2016

 

PEL BON CAMÍ, A CATALUNYA - art. Nació Digital SolsonaPEL BON CAMÍ ,A CATALUNYA.
Quan més s’acosta el inevitable xoc de trens, més símptomes apareixen sobre canvis en el mapa català, respecte el que la gent realment pensa del procés sobiranista i el seu futur. Aquesta setmana ,tenim l’enquesta de El Periódico de Catalunya, en que ERC apareix com el partit que aplega la major part del vot independentista, i deixa el PDeCat ( la antiga CDC) en un quart o cinquè lloc. També la CUP perd una part dels seus votants que passen suposadament a ERC, i es produeix pel cantó no independentista un canvi notable en la valoració i votació al PSC, amb un fort augment, posant-lo de segona força en el Parlament, per davant de C’s, i de CSQP.  El PP queda pràcticament igual.
I si l’enquesta és prou ja interessant, no ho és menys, el que responen la majoria de catalans respecte del futur de l’independentisme. Hi ha una clara i contundent majoria que creuen en un pacte d’Estat, per millorar l’autonomia, en comptes de la independència. Es a dir, molts dels que aposten per la independència, ho han fet o ho fan, per un sentit clar de protesta davant el comportament del govern central del PP, més que no pas per una aspiració d’independència o perquè realment la creguin viable o possible.
Sumat una cosa a l’altra, queda clar el paper positiu que juga el PSC com a pont entre uns i altres, buscant una sortida assenyada al conflicte Catalunya – Govern central del PP. Podem estar dolguts i emprenyats, però no per això ens hem de tirar daltabaix del pont, sinó, hem de refer el pont per exigir un canvi d’actitud i d’acció, per aconseguir una reforma constitucional que blindi les competències en llengua, cultura i educació, i garanteixi un sistema de finançament més just que l’actual.
Per alguns, tant l’enquesta com l’estudi d’opinió, els semblaran poc representatives o simplement inventades, però la realitat es va imposant i només cal veure l’assistència a les darreres concentracions, per comprovar el cansament i esgotament de la població. Es en aquest nou marc, en el qual Miquel Iceta està fent una feina excel·lent i incansable com demostra la mateixa enquesta pel que fa resultats i valoració de lideratges. Iceta ha esdevingut un autèntic líder, capaç de formular propostes que son fonamentals per redreçar el rumb del partit socialista, i alhora de la política catalana.

Ho veurem en els propers mesos, precisament dintre de l’any, dit decisiu, per les forces independentistes. Estem a punt d’entrar en l’any de l’anunciat referèndum, i de la pronosticada independència. Ben aviat podrem comprovar el fracàs d’una cosa i altra. Es lògic, doncs, que algú cridi a modificar el rumb i buscar una entesa que encara és possible, a la vista de canvis importants que s’estan produint. El paper de Miquel Iceta pot ser crucial, i d’aquí la recuperació del PSC com a partit – pont entre qui vol trencar i qui vol refer relacions. Del resultat en depèn el nostre futur. Malgrat els pessimistes, veiem com hi ha una modificació de rumb, lent, però inexorable cap a posicions més realistes. I l’antiga Convergència, ha de reflexionar si vol continuar cap al desastre, o es planteja retornar a anteriors postulats en els quals la seva gent s’hi trobava més còmode i més d’acord amb els seus ideals. Podríem anar de la mà a la recerca del temps i els objectius perduts.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?