Thursday, December 15, 2016

 

EL PODER DEL BOE - art. Nació Digital Solsona

EL PODER DEL BOE.
Ahir, el Tribunal Constitucional va admetre el recurs del Govern Central, contra els acords del Parlament de Catalunya, referits a la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació, l’any vinent, 2017. Aquesta admissió, paralitza qualsevol intent o moviment dirigit a planificar o organitzar l’esmentat referèndum, i així s’ha notificat a tots els membres del govern de la Generalitat. La suspensió provisional té una durada de 6 mesos, a l’espera de la resolució en ferm, prevista dintre d’aquest termini, de manera que qualsevol intent de desacatament de la resolució del TC, comporta la comissió d’un delicte d’ordre de penal, per part dels infractors.
Per alguns, aquesta resolució del TC no té més importància, i consideren poder tirar endavant com si sentissin ploure. Pels qui tenen o tenim un càrrec institucional, sabem que és impensable desobeir-la, sota pena de contundents accions judicials, amb sentències acordes amb la gravetat dels fets. En un Estat de dret, l’incompliment de la llei vigent és impensable, per impossible.
Com ja és habitual, hi ha hagut tota mena de declaracions i fins i tot interpretacions de la admissió a tràmit del recurs, amb fugides d’estudi que es poden mantenir de paraula, però els problemes venen quan de les paraules s’ha de passar als fets. Francesc Homs, ridiculitza els efectes, tot dient si veurem tancs entrant per la Diagonal...altres, a veure si la Guàrdia Civil, s’atrevirà a retirar urnes, altres volen posar urnes, digui el que digui el TC, o el Govern Central, i no veuen la manera com des de Madrid poden aturar la convocatòria d’un referèndum....
Doncs bé, en un estat de dret, l’arma més poderosa, més contundent , més efectiva ,no és l’exèrcit, ni les forces de seguretat, sinó el BUTLLETÍ OFICIAL DE L’ESTAT ( BOE ). Tot el que s’hi publica és d’obligat compliment per a tots els funcionaris de l’administració local, de les comunitats autònomes, de l’administració central, o de la de justícia...qui cregui que pot obviar, negar o desatendre les ordres, decrets, lleis, resolucions...que surten publicades, és que viu en un altre món, i desconeix la realitat d’un estat de dret.
Tots els funcionaris, de totes les administracions, han promès o jurat la Constitució, de manera que qualsevol intent o acció en contra de l’ordre constitucional, els situa fora d’ella, i queden sotmesos al que determina el Codi Penal, per aquestes actuacions. Creure, com alguns pensen, que lleis elaborades i aprovades per administracions d’ordre inferior, poden trencar l’ordre constitucional, és desconèixer la legalitat espanyola, l’europea i la mundial. I sense empara externa, encara seria més increïble una actuació d’il·legalitat total.
L’anomenat procés, es troba, doncs, en una cruïlla en la qual ha de decidir si tira pel dret i trenca l’ordre constitucional o es replanteja el full de ruta, i busca una sortida diferent a la prevista. Era més que previsible arribar al punt on estem, vistes les maneres com alguns porten les coses, sense més justificació que les males maneres del govern del PP. Estem d’acord que el govern del PP ha enverinat les relacions Catalunya – Madrid polític, fins extrems difícils de suportar, però això no justifica trencar les cartes i sortir del marc constitucional. Fora d’ell, no hi ha solució possible. Tinguem-ho clar.

Continuar el pols, és anar al fracàs absolut, i portar el país cap al gran desengany. Ara és el moment d’escoltar persones com Miquel Iceta, que busquen una sortida raonable i honorable, mitjançant una reforma constitucional que garanteixi un blindatge de la llengua, cultura i educació catalanes, i un sistema de finançament més just i equitatiu. Aconseguir-ho aportaria solució als anhels de la majoria de catalans, i deixaríem enrere una etapa , plena de despropòsits per les dues parts, que res positiu ha aportat. Els governs no poden apostar per propostes sense sortida, sinó buscar solucions raonables. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?