Thursday, December 01, 2016

 

DESPESES SUPERFLUES GENERALITAT - art. Nació Digital Solsona


EXEMPLES DE DESPESES SUPERFLUES.
Fa un parell de dies vaig exposar en aquestes mateixes pàgines, la necessitat d’elaborar els pressupostos amb el màxim de rigor polític, tècnic i per suposat econòmic , indispensable per redreçar la greu situació d’endeutament.  Permeteu-me avui, posar alguns exemples de com gastem en temes difícils de justificar, o que en tot cas, no tenen la prioritat com per figurar en el pressupost de la Generalitat, en comptes d’altres partides que son molt baixes, o inexistents.
En els pressupostos per 2017, la Generalitat passarà de tenir 145 alts càrrecs a tenir-ne 159. Per tant, ja podem veure com es retallen càrrecs per baix, però s’augmenten per dalt. I a nivell d’assessors, es passarà dels 139 actuals a 158, l’any vinent. Una altra mostra de fer el contrari del que es predica.
Però, si algú tenia algun dubte de com gastem diner amb una considerable “lleugeresa” ho podem veure en el cost, en lloguer de la Ambaixada de Catalunya a Brussel·les. La Generalitat, és a dir, tots nosaltres paguem 1.012.572,01 euros per unes instal·lacions de 2.391 m2, i lògicament al lloguer cal afegir-hi els costos de tots els serveis : llum, neteja, calefacció, telèfons.....i per descomptat, el personal que hi treballa.
Agafem un altre exemple, en aquest cas, a Madrid. Per l’Ambaixada / Delegació de la Generalitat a la capital d’Espanya, es paguen 232.000,00 en lloguer, però a més hi tenim el Centre Cultural Blanquerna i la Llibreria Catalana, per les quals es paguen 429.000,00 euros en lloguer, i 5.714,89 euros en places de pàrquing. Lògicament, també aquí hi hem de sumar totes les despeses lligades al funcionament d’aquests tres àmbits de la representació del govern català a la capital, i el personal corresponent.
Recomano a qui tingui temps, repassar els comptes de la Generalitat per l’any vinent. Estem parlant d’un total proper als 25.000 milions d’euros. No pretenc un repàs exhaustiu, però contemplar despeses, com les abans descrites, mostra el grau de poca consciència de la realitat diària del país. Es subvencionen dotzenes de consorcis, existeixen dotzenes d’organismes difícils de justificar, i al final dona la impressió que tot el que s’ha creat en el passat o es crea en el present, continua en el pressupost, malgrat la poca eficàcia demostrada.

Ho deia en l’article anterior : L’hora dels pressupostos”, en temps de crisis només poden figurar en les despeses les coses prioritàries, urgents, i sempre s’ha de triar. Estem davant d’uns pressupostos de la Generalitat molt poc socials, molt poc incentivadors de l’activitat econòmica, i ben poc realistes, com per superar la crisis que patim. Retornar-los al govern suposaria una decisió de serietat i responsabilitat .

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?