Thursday, November 17, 2016

 

MATAR AL PARE - art. Blogesfera socialista

MATAR AL PARE.
Amb aquesta expressió volem explicar la profunda decepció causada per una persona que teníem com a referent, model o exemple de vida personal, pública, o en qualsevol altre àmbit de l’activitat humana.
Com a militant socialista de tota la vida, he anat acumulant referents d’arreu del món, com han fet tots els companys i companyes, en funció de les vivències pròpies i alienes. Els més rellevants per a mi han estat: Olof Palme, Willy Brandt, Salvador Allende, Helmut Schmidt, de fora, i Felipe González, Joan Raventós, Ernest Lluch i Marta Mata , de dintre.
Per una persona com jo que venia de 7 anys a Suïssa, on els espanyols estàvem considerats ciutadans d’un país tercermundista , l’acció modernitzadora, europeista , profundament democràtica i alliberadora de la llarga nit del franquisme, dels governs de Felipe González, fou una benedicció, i una injecció de moral i legítim orgull, per quan en pocs anys ens vàrem situar a nivell d’altres països europeus que havien necessitat una trentena d’anys per fer el recorregut que nosaltres vàrem fer en dotze.
Després , Felipe González ha estat sempre present en les grans decisions i actuacions del socialismes espanyol i també del català. La seva experiència, el coneixement del món en que vivim, els seus anàlisis i projeccions de futur eren escoltats amb l’atenció dels alumnes que escolten un catedràtic o savi, reconegut. Era lògic reclamar la seva presència en tots els grans actes electorals perquè la seva presència, era garantia d’èxit i satisfacció per part de tots els assistents.
Però, precisament la seva gran projecció, respecte i autoritat, a nivell intern i extern, l’ha portat a múltiples fòrums de la política econòmica, financera mundial, i a l’allunyament progressiu de les bases socialistes. Segurament era llei de vida, i ben pocs dirigents se salven de no voler influir o participar en els grans debats i pretendre deixar-hi la seva empremta.
Son molts pocs, els grans estadistes que s’han sabut retirar a temps, o han buscat en altres àmbits, una ocupació lògica per les inquietuds que tota persona té al llarg de la seva vida, oimés si s’ha retirat de la primera línia a una edat encara jove. I així ha estat amb Felipe González. Ha ocupat càrrecs en empreses privades, ha format part de consells d’administració, ha participat en fòrums mundials de tota mena,...i ha volgut continuar influint en el partit, el seu partit, el PSOE. De fet, culpa d’ell i culpa nostre, perquè se li ha demanat i fins i tot, impulsat a fer-ho.
I fa ben poc ho va fer en el pitjor dels moments possibles. Va iniciar la batalla contra el posicionament de Pedro Sánchez i de fet de tot el partit, representat en el Comitè Federal, a favor de deixar governar el PP. La seva veu, el seu posicionament, va ser el toc de sortida de la resta de dirigents, barons inclosos, per descavalcar al Secretari General, elegit per tota la militància socialista. La resta d’esdeveniments, la coneixem tots i m’estalvio detallar-los pel que tenen de vergonya i trencament del que havia estat el respecte, disciplina i autoritat del Secretari General, i la seva executiva.
Aquest pas donat, impensable en el moment en que estem, ha provocat una situació d’una extraordinària gravetat, que només noves Primàries i Congrés federal, urgent, poden pal·liar. Perquè ho va fer ? Jo crec que per un sentiment i voluntat d’arreglar una situació que perjudicava el país, sense cap mena de dubte, però presa des d’un concepte propi d’una altra realitat de país. M’explico. La seva posició hagués estat lògica a Alemanya, Holanda, Suècia..., però no a Espanya. El seu ego, i la convicció que podia intervenir, de forma directa davant el Secretari General, fins i tot per damunt del Comitè Federal, el va fer creure que s’acceptaria la seva proposta, com s’havia fet en altres moments, en altres temes.

Greu error, greu desconeixement del partit, i la realitat quotidiana. Fa massa anys viu en un altre nivell i una altra realitat. Som molts els qui hem deplorat aquesta intervenció i els qui hem “matat al pare”. Respectem la gran feina feta, però FElipe González ha deixat de ser un dels nostres referents. Ens sentim traïts, i ja res serà igual. D’aquí la necessitat de girar pàgina i emprendre un nou camí, sense la tutela, d’aquest “pare” que no ha sabut retirar-se a temps. Segur que tots ho lamentem, però és el que hi ha. Ens ha defraudat en un moment estratègic i especialment dolorós. Toca continuar, exigint Primàries i Congrés , ja. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?