Tuesday, November 08, 2016

 

EL MALTRACTAT MEDI NATURAL -art. Nació Digital Solsona

EL MALTRACTAT MEDI NATURAL.
Pel que he vist, els darrers dies ,en els mitjans de comunicació comarcals del Solsonès, en un ampli tram del Riu d’Aigua d’Ora, passa el mateix que en alguns trams de la Riera de Merlès: afluència massiva de banyistes, vehicles aparcats per tot arreu, deixalles abandonades, i tot un munt d’altres males pràctiques que porten a intentar regular els usos d’aquesta riera, per part d’ajuntaments i consell comarcal, de manera similar a com ho intentem fer en el Berguedà.
No sé ben bé a què és deguda aquesta deriva cap a comportaments incívics , en tot lloc i moment, però el cert és que es va generalitzant de forma realment preocupant, com he pogut constatar en reunions i xerrades amb alcaldes i alcaldesses de territoris ben llunyans uns dels altres.
I és que patim a l’estiu, per la salut d’aquests petits rius o rieres, però a la tardor ve l’època de bolets, a la primavera el de les excursions i incursions en tota mena de paisatges, i a l’hivern, cadascú fa el que pot, en funció d’allà on viu. El resultat global és un indiscriminat maltractament al medi natural, de conseqüències imprevisibles, si no s’atura degudament.
Els alcaldes que tenim amplis espais rurals, veiem com els pocs pagesos i ramaders que queden es troben indefensos davant l’allau de problemes que els hi comporta la presència massiva de gent. No troben autèntics defensors , però sí multituds d’okupes transitoris de les seves terres i possessions. La crispació va en augment i el desànim fa el seu camí. Pocs joves relleven els seus pares, i ben pocs neo- rurals fan el camí a la inversa. El resultat son immenses zones “desertes” d’activitat humana tradicional. Alguns creuen que això és bo, però la realitat és una altra.
I la situació present és ben contradictòria, en el sentit de que hi ha amplis col·lectius conscienciats en la preservació del medi natural, però troben al davant multituds que ni l’aprecien ni el respecten. El desequilibri és tant gran que la degradació va en augment i no sembla tenir aturador.
Què fer davant aquesta realitat ? per desgràcia no hi veig altra sortida que l’acció controladora, sancionadora i limitadora en l’accés a zones d’especial vulnerabilitat. He estat contrari a la limitació de l’accés al bosc i a temes com el carnet del boletaire, però estic canviant d’opinió a marxes forçades. No veig altre remei que ampliar parcs naturals, zones especials, territoris vulnerables,...com a via per protegir i preservar amplis territoris. Això sí, canviant radicalment les condicions que s’exigeixen als que hi viuen i en viuen.
Qui visqui en aquestes zones ha de tenir un marge clar de vida i activitat com per poder guanyar-se la vida. No se’l pot tractar com un simple “jardiner rural” sinó com un activista de la natura que ha de poder tenir llicència per treballar sense tantes traves legals com massa sovint es troba en determinats llocs.

En resum. Primer conscienciació, informació i documentació sobre el medi natural, i tot seguit, limitació de l’accés i a determinades activitats que el posen en perill. Ara que acaba la temporada de bolets, convido els lectors a mirar com han quedat els boscos més “famosos”, i a parlar amb els que hi viuen, per saber els danys produïts. Però, sortits d’aquesta invasió, ja es preparen per la d’hivern o primavera, en una roda de mai acabar. Doncs, no. La passivitat i conformisme no és la solució. Toca restringir el que fins ara sembla al servei de tothom.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?