Monday, August 08, 2016

 

TORNA L'AIMS A SOLSONA- art. Nació Digital Solsona



TORNA L’AIMS PER CATORZENA VEGADA.
Pels qui no coneguin l’AIMS ( Acadèmia Internacional de Música de Solsona) val la pena se n’informin i aprofitin aquests dies d’agost ( del 10 al 22) per “consumir” música de gran qualitat i varietat. Jo en sóc un dels addictes i francament dona enveja com una petita ciutat de la Catalunya rural, és capaç d’acollir un festival de primera divisió.
Es fantàstic veure durant aquests dies un munt d’estudiants de música, de totes les edats, i totes les procedències, recórrer la ciutat amb violins, violes, violoncel,...per anar cap un assaig o directament a un dels múltiples concerts que es poden escoltar a Solsona, mateix o a molts pobles i ciutats de l’entorn. De fet en aquests pocs dies, el nombre de concerts és extraordinari, en quantitat i qualitat.
M’agrada anar a alguns dels assajos, en una sala plena de públic , entre mig d’altres estudiants que volen veure com ho fan companys seus . I és encantador parlar amb joves músics procedents del Japó, Xina, EUA, Rússia, etc, per saber quines aspiracions tenen o com s’ho han fet per aconseguir una plaça en el festival.
En fi, tenim un país ple de músics, i ple d’iniciatives musicals que es mouen en mig d’immenses dificultats. El dissabte passat vaig anar al Santuari del Miracle ( Riner) per escoltar un dels grups que participa en el Festival de Música Antiga dels Pirineus. Una altra iniciativa valenta que acosta la música a pobles i poblets d’un territori immens. I et demanes com poden sobreviure, en plena crisi, grups d’una elevada qualitat i que tanmateix tindran ben pocs concerts contractats.
I ahir, diumenge a la tarda, a la Parròquia de Sant Esteve de Comià ( Borredà) vaig anar a presentar i escoltar un duo format per Núria Cols ( veu) i Jordi Farrés ( guitarra) amb un programa de Boleros. Un concert d’excel·lent qualitat i sensibilitat, organitzat per celebrar la festa major de la Parròquia. A partir d’ara, cada primer diumenge d’agost, organitzarem un concert, amb algun dels músics, col·laboradors habituals del compositor Carles Cases que viu a la rectoria de la parròquia. Es una bona manera d’escoltar bona música, i alhora promocionar els seus protagonistes.
I això em porta a esmentar la reducció brutal d’ajudes a la cultura, en general, i a la música en particular. Les subvencions habituals en èpoques passades a les escoles de música, i als esdeveniments culturals, s’han reduït fins arribar a xifres ridícules. Es més, en molts casos, s’han suprimit totalment, de manera que moltes escoles han hagut de tancar i altres sobreviuen amb recursos municipals o d’algun patrocinador, però en mig d’una precarietat que no garanteix el seu futur.

I tanmateix la cultura crea riquesa evident. Fa moure un públic afeccionat, capaç de fer centenars de quilòmetres per anar a escoltar un concert, en concret. I porta gent al poble o a la ciutat organitzadora, i dona a conèixer realitats poc conegudes. En resum, ofereix sensibilitat i alhora aporta activitat. I sinó us recomano anar a Solsona aquests dies del festival per comprovar com canvia la fesomia de la ciutat i fins a quin punt s’incrementa l’assistència a les activitats , lligades a la música. Aquest any compleixen 14 anys. Els desitjo molts més anys més de vida. Allà ens hi trobarem. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?