Thursday, July 14, 2016

 

MONISTROL DE CALDERS, COM ( mal ) EXEMPLE- art. Blogesfera socialista



MONISTROL DE CALDERS, COM ( mal ) EXEMPLE.
Conec Monistrol de Calders, des dels llunyans anys 90 en que l’alcalde Feliu Catot em va demanar ajuda per resoldre alguns temes urbanístics, en tant que Diputat al Parlament, tot i ser ell de CiU. Va ser amb ell que vaig recórrer per primera vegada el poble i vaig conèixer un dels municipis del Bages, per mi totalment desconegut fins aleshores.
Des d’aquell moment i fins ara, ha plogut molt, i el poble ha conegut alts i baixos considerables, a nivell industrial, social, urbanístic...Avui l’agafo com exemple ( mal exemple) de com la “nova política” retorna a la “vella i tronada política” que crèiem haver deixat enrere.
Es curiós com alguns grups, col·lectius, àmbits, moviments o partits, pretenen ser exemple de les noves formes de fer política, en contraposició als que portem anys en política, o simplement formem part dels partits històrics que son considerats “casta” amb tot el pes que significa aquest qualificatiu.
Per anar al gra, i fer cinc cèntims dels esdeveniments ocorreguts els darrers dies, diré que les eleccions de l’any passat, varen deixar un Consistori format per 3 Regidors de la CUP, 2 de CDC i 2 d’un Grup lligat a ERC. En el Ple de constitució va sortir elegit Alcalde, el cap de llista de la CUP. Res a dir. Hi ha múltiples exemples d’alcaldes en minoria, que poden governar si saben trobar la sintonia indispensable per poder aprovar els temes més rellevants amb algun altre grup. L’exemple més palmari és el de Barcelona – capital.
Però, és evident que pretendre governar en minoria, esdevé impossible si en comptes de buscar sintonia i complicitat, es deriva cap a malentesos, enfrontaments i retrets constants, entre uns i altres. Un ajuntament amb aquesta composició és impossible de governar, i té dues vies de funcionament: o bé funciona a tranques i barranques durant tot el mandat, o bé es busca una alternativa de govern.
Doncs bé, agradi o no, els dos grups fins ara a la oposició, es varen posar d’acord i varen presentar Moció de censura que en el nostre país és constructiva, en el sentit de que per fer fora a algú, has de tenir un candidat alternatiu. I així és com dissabte passat la Regidora de CDC fou elegida alcaldessa del poble.
El que em porta a fer unes reflexions sobre el procés viscut i el panorama que s’obra en aquest petit poble. D’entrada, la CUP, a la vista dels rumors que corrien pel poble, proposava fer una mena de referèndum / consulta / o votació , el proper mes de setembre, per veure si comptava amb prou recolzament. Una proposta realment sorprenent, perquè no hauria tingut cap validesa legal, però no només això, és que obria una quantitat enorme d’interrogants per saber què vol dir una consulta i quan aquesta pot ser representativa o moralment acceptable. Es a dir, per ser-ho, quin percentatge de participació hauria de tenir ? Hauria tingut una sola opció de vot, o més d’una ? I en aquest cas, quines ? Pot una consulta, substituir una elecció oficial, legal, i acordada, com son unes eleccions municipals ?...

En fi, el que sobta és que un moviment o partit com la CUP que es presenta com desarrelat del poder, poc amic de cadires, poltrones o altres símbols institucionals, hagi impulsat actuacions tant diverses i contundents com els dies previs al Ple de Censura i consideri que la nova alcaldessa no els representi. Sorprèn perquè no m’ho esperava, i no s’ho esperava molta gent amb la qual he parlat, molts dels quals ni coneixen ni han estat mai a Monistrol de Calders. Poc a poc anem descobrint una CUP desconeguda, en el Parlament, primer, però ara també en ajuntaments on governa o està a la oposició perquè contrasta amb la imatge que havien ofert anys enrere. No sé si canvien ells o canviem nosaltres en la manera de veure’ls, però si una cosa tinc clara, i tenim clara els socialistes és que en els càrrecs hi som de manera transitòria. Mai, permanent. I la democràcia és sagrada. Si s’ajunten dos grups i tenen majoria per ser alternativa, res més democràtic, res més pedagògic que donar pas al nou govern i fer una transició el més transparent i pública possible. Actuacions com aquestes ennobleixen la política i son grates als ciutadans, tot el que hem vist i sentit aquests dies a Monistrol de Calders, ha anat en direcció contrària. Llàstima, però servirà perquè cuidin molt bé a qui volen demanar exemplaritat, i qui representa la vella i la nova política. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?