Tuesday, July 12, 2016

 

CARA I CREU RIERA DE MERLÈS - Nota Premsa

CARA I CREU – CAMPANYA 2016 – RIERA DE MERLÉS.
Aquest diumenge vaig fer la segona visita d’inspecció de la situació a la Riera de Merlès, en un tram de 20 quilòmetres, el que va de l’Hostalet ( Les Llosses) a Sant Cristòfol ( Sta. Maria de Merlès). El proper cap de setmana pujaré cap el tram de Sant Jaume de Frontanyà i baixaré cap al de Puig-reig, per veure les similituds i diferències.
Ben entrats ja en el mes de juliol, la progressiva ocupació es va estenent i consolidant en els principals llocs de bany, i podem fer algunes constatacions de com es desenvolupa la campanya d’aquest any 2016.
La CARA de la campanya, té diversos aspectes clarament positius i encoratjadors si aconseguim mantenir-la fins al final.
-D’entrada cal constatar que el Camí Rural Asfaltat ( recordem que no és una carretera) presenta un bon aspecte, per quan el Consell Comarcal va contractar la neteja de cunetes i marges de la abundant vegetació que envaïa bona part de l’asfalt i suposava un perill per la circulació de persones i vehicles.
-La moderació de la velocitat dels vehicles és un fet constatat, a excepció d’alguna colla de motoristes que a vegades es pensen que estan en un circuit a l’aire lliure. Però, la norma és la moderació.
-El bon estacionament s’ha generalitzat en tot el tram, de manera que d’uns 250 vehicles comptats, només en vaig trobar 2 que trepitjaven l’asfalt, un parell de pams.
-La gent comença a tenir clar que està en un lloc vigilat, controlat i protegit. Veuen passar Mossos d’Esquadra, Rurals, Vigilants del PVI, i algun alcalde. Això els fa ser  atents a un comportament més responsable.
-La majoria d’usuaris troba lògic emportar-se les deixalles o almenys no deixar-les en qualsevol lloc, ni de qualsevol manera.
-Han desaparegut equips de música a tot drap que convertien algun gorg en una discoteca a l’aire lliure.
-Les peticions de comportament responsable son ateses amb respecte i educació.
La CREU de la campanya es pot situar en uns quants punts a millorar.
-Hi ha una pressió excessiva en els punts més “atractius” de la riera, on podem trobar-hi fàcilment un centenar de persones, amb mitja dotzena de gossos, i l’ús de xampús, sabons, etc, per neteja pròpia o dels animals de companyia.
-S’ha millorat el comportament respecte les deixalles però ara n’hi ha que les posen dintre de bosses, però les deixen “in situ”. A la nit les bestioles busquen menjar i les escampen per tot arreu, amb la conseqüent dificultat per recollir-les.
-Fins ara s’ha evitat “tancar” camins d’accés a cases, però no sé què passarà dintre d’uns dies en ple mes de vacances generalitzades i amb un augment de presència de persones i vehicles.
-Queda encara feina per fer per conscienciar la gent de que està en un ESPAI PROTEGIT. Costa fer entendre aquesta situació.

En resum, hi ha més punts a favor que en contra de les accions dutes a terme fins ara, i en podem deduir que ens trobem en el bon camí, però tenint clar que estem en una cursa de llarg recorregut i no, en una de rapidesa. La constància serà la nostra principal aliada i convindrà persuadir a molta gent de venir “habitualment” per venir una o dues vegades cada estiu. I prou. L’objectiu seria rebaixar a la meitat la presència humana, i conscienciar-la per no embrutar, en cap de les diferents modalitats: ni dintre ni fora de l’aigua.
Us acompanyo unes fotos de l’equip de neteja de la fundació MAP de Ripoll que hem contractat els ajuntaments de Les Llosses i Borredà. Cada setmana, passen a fer una neteja a fons dels espais més sovintejats. La campanya d’aquest estiu suposarà prop de 5.000 euros pels dos ajuntaments. Dos municipis petits, que han contractat aquesta Fundació amb la doble intenció de netejar dos dels trams més llargs de la Riera, i al mateix temps donar feina a una entitat de gran interès social. Aquest cost va a càrrec de les finances municipals, tot i que considerem que hauria de ser la Generalitat la que se’n fes càrrec si parlem d’un Espai d’Interès Nacional. Confiem en aconseguir ajuda institucional externa, en pro de preservar la riquesa de flora i fauna aquàtica de tot aquest espai.
Borredà, 12 de juliol de 2016.
L’Alcalde, Joan Roma i Cunill








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?