Wednesday, July 06, 2016

 

AJUNTAMENT DE BORREDÀ - DOCUMENT CONSENSUAT ENTRE GRUPS PSC I CUP - AIGUA I RESIDUS - JULIOL 2016.

AJUNTAMENT DE BORREDÀ- AIGUA I RESIDUS – Juliol 2016.

Just al final del primer any de mandat, us presentem tot un seguit de propostes, recomanacions i reflexions, sorgides dels debats entre els grups municipals del PSC i la CUP, en els Plens municipals. Aquest és un document consensuat entre els dos grups, amb l’ànim de que aportin accions a favor del medi ambient, el civisme i el progrés, en benefici propi, del conjunt del poble i de l’entorn en que vivim.

CICLE DE L’AIGUA.
L’aigua és un bé escàs, que cal protegir, estalviar i utilitzar de la millor manera possible. Proposem tot un seguit de mesures per aconseguir aquests objectius.
Tenir cura en tancar l’aixeta pel rentat de dents i de mans.
Instal·lar cisternes del WC amb doble descàrrega, per estalviar aigua.
Millor una dutxa que no pas omplir la banyera.
Omplir al màxim les rentadores per estalviar aigua i energia.
Rentar els cotxes en circuits tancats d’aigua.
Prioritzar l’ús de la piscina pública per davant de la privada.
Fer un tractament correcte de l’aigua, i no reomplir les piscines a l’estiu.
Fer atenció a no banyar-se en rieres i gorgs, amb poc nivell d’aigua, per evitar els perills de contaminació.
No fer captacions d’aigua il·legals per usos privats o sense control per (rentar cotxes, dipòsits, bidons...)
Aprofitar l’aigua de la pluja reomplint dipòsits per mitjà d’un sistema de recollida d’aigües pluvials a casa.
Millor regar al vespre que no pas en ple dia i a ple sol.
Triar arbres, plantes i flors pels jardins ,amb poca necessitat d’aigua.
Substituir alguns terres de gespa natural per gespa artificial.
Evitar l’ús de xampús i detergents quan es vagi a banyar-se a la riera.
Protegir les fonts de tot el terme municipal com una de les riqueses que tenim.
No deixar aixetes obertes ni a casa ni a fora. L’aigua la paguem entre tots.

L’AIGUA ÉS ESCASSA I CARA.
Tot i que estem en la Catalunya humida, amb precipitacions raonables al llarg de tot l’any, podem comprovar com hi ha un progressiu descens de l’aigua procedent de les altes muntanyes, per menys pluges i sobretot menys neu. Tot lligat al canvi climàtic del qual tots en som responsables.
L’aigua no és gratuïta. Per poder beure aigua, primer s’ha de captar, després conduir a dipòsits, a continuació filtrar-la i finalment potabilitzar-la. Tots aquests processos son cars de construir, instal·lar, i mantenir. De tot plegat en depèn el rebut final de l’aigua que conté aquests costos: cost municipal, impostos de la Generalitat per destinar a millores d’aigua neta i tractament d’aigües brutes, i finalment IVA.
Qui més gasta, més paga. I la relació és de fortes puges dels impostos de la Generalitat quan es superen els mínims establerts. A Borredà tenim un mínim aprovat de 8 m3 al mes, o de 24 m3 al trimestre que és quan es miren comptadors i es factura el rebut. Quan es depassen aquests mínims, el rebut té augments que poden ser molt elevats.

SIGUEM ESTALVIADORS.
Tinguem cura de gastar el mínim possible, apliquem les recomanacions abans exposades, i vigilem el bon ús , en bé propi i de la comunitat en la que estem. De tots nosaltres depèn assolir aquests objectius. Oportunament donarem informació sobre els resultats obtinguts.

RESIDUS DOMÈSTICS.
Estem immersos en una societat de gran consum, amb múltiples productes, materials i elements que no poden ser llençats de qualsevol manera ni lloc. CADA COSA EN EL SEU LLOC I UN LLOC PER A CADA COSA.
Aquest és el principi que ha de regir el nostre comportament cívic, en bé propi, de la comunitat en la que vivim, i de l’entorn en el que estem.
Borredà, té un raonable bon comportament en matèria de residus, però ha de millorar, i ho podem fer entre tots. Només cal una mica d’esforç i voluntat. Aquí teniu algunes explicacions i raonaments.

ILLES ECOLÒGIQUES.
La conformació del nucli urbà de Borredà ha permès i obligat a concentrar les zones de contenidors en uns pocs llocs perquè dintre del nucli urbà els camions de recollida d’escombraries i de reciclatge no poden entrar-hi. Per tant, tenim unes illes situades a:
-Aparcament municipal
-Entrada poble,
-Carrer General Manso
-Carrer Camí de Can Gall.
I en uns pocs altres llocs hi ha algun contenidor de deixalles domèstiques ( escombraries) de color verd, on hi va el que no es pot reciclar.

DEIXALLERIA MÒBIL.
Un dia al mes ve la deixalleria mòbil. Es situa a l’aparcament municipal, des de les 11 del matí fins a les 6 de la tarda, o fins que el remolc queda ple, cosa que passa molt sovint. Si està ple, ja no torna. Per saber el dia , el podeu consultar a la cartellera de l’ajuntament i dies abans es posen cartells a totes les cartelleres i també a l’aparcament.
Es obligatori portar personalment els estris, per ficar-los en el remolc. No es poden deixar a fora i confiar que algú els entri. La deixalleria admet: mobles vells, electrodomèstics, matalassos i tota mena d’estris de casa, però no pneumàtics ni uralites.


QUÈ ES POT RECICLAR ?
Contenidors blaus, per posar-hi paper i cartró.
Contenidors grocs , pels envasos de plàstic.
Contenidors verds, per envasos de vidre.
Contenidor per oli usat.
Contenidor per piles de tota mena.
Contenidor de roba vella, per reutilitzar. També sabates.
Contenidor d’orgànica ( restes de menjar, restes vegetals) per convertir en compost.
Contenidors verd fosc, per les deixalles domèstiques ( escombraries) que no es poden reciclar.
A l’aparcament municipal hi trobareu com a mínim un contenidor per a cada cosa. En els altres llocs, ( illes) hi trobareu els primers contenidors, però no la resta. Però tot està a quatre passes i per tant, costa molt poc, d’arribar a l’aparcament i deixar-hi la resta de productes que no pugueu deixar prop de casa vostra.

IMPORTANT RECICLAR, PER CIVISME, I PER ESTALVIAR EN EL REBUT.
El rebut de la recollida d’escombraries contempla tres conceptes estretament lligats: la recollida, l’abocament i manteniment de l’abocador de Font Ollera entre Berga i Cercs, i el reciclatge.
D’aquests 3 temes, dos son costosos i el tercer beneficiós. Es a dir, si rebaixem el volum de les escombraries, els camions de recollida no ens sortiran tant cars, i l’abocament i manteniment de l’abocador, tampoc, de manera que podrem rebaixar l’import del rebut. I si reciclem molt més, molt més , rebrem en compensació. Per tant, siguem molt conscients de que separar va en benefici del medi ambient, per descomptat, però també ens beneficia directament en el cost del rebut. Doble efecte positiu.
De cara als particulars que tenen jardí propi, a molts se’ls hi va donar un contenidor d’orgànica per dipositar restes vegetals i fer compost. Si algú no en té, el pot demanar a l’ajuntament. El Consell Comarcal del Berguedà ens en va proporcionar i en demanarem més si fa falta.  RECICLAR ÉS EN BENEFICI DE TOTS. 

DOCUMENT CONSENSUAT PELS GRUPS DEL PSC I LA CUP – AJUNTAMENT DE BORREDÀ.









<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?