Tuesday, May 10, 2016

 

POC CRÍTICS AMB LES RETALLADES - art. nació digital solsona


POC CRÍTICS AMB LES RETALLADES.
En temps de crisis es poden adoptar diferents actituds davant les decisions dels governs de torn: la passivitat i resignació, o el rebuig i la lluita per aconseguir canviar-les. Sempre m’he posat al costat de la segona, i ara tenim la gran oportunitat per fer-la realitat.
A nivell català, el govern Mas va ser el primer en aplicar retallades dures i contundents. Semblava voler ser el primer de classe a nivell d’Espanya i demostrar que una nova cargolada sempre era possible. El resultat està a la vista de tothom en els principals serveis essencials com son els relacionats amb la Sanitat, l’Educació i els Serveis Socials, però també en molts altres que son igualment propis d’un model de vida.
A nivell estatal, l’esforç retallador va ser imposat als altres nivells de les administracions i poc a nivell intern, de manera que han impartit ordres als ajuntaments, i governs autonòmics, i han deixat pel final ocupar-se de les pròpies despeses. Era el moment adient per una reestructuració en profunditat de l’estat, i en canvi , ni han volgut ni s’han atrevit.
Ens trobem en el marc d’una societat clarament desequilibrada amb una classe mitjana, molt disminuïda i fràgil, i una immensa classe baixa, amb sectors en el llindar de la pobresa. Qui cregui que aquesta dinàmica pot continuar sense posar en perill la cohesió social i l’equilibri territorial és que no veu la crua realitat.
Tornem a campanya i tornarem a votar. Es un bon moment per mostrar la indignació al nostre entorn, però sobretot, convèncer la gent de que una altra manera de governar i actuar és possible. Ja no amb paraules sinó en fets molt concrets, i molt immediats perquè hi ha un munt de necessitats que no tenen espera.
Porto dies mirant programes i escoltant els principals responsables polítics, i no m’imagino Podemos en el govern. No me l’imagino perquè escolto paraules i més paraules, però no vies concretes ni camins viables. Qui ha estat en un govern o en una oposició sap la complexitat dels problemes i la concatenació de resultats en funció de quina decisió és pren. En ells escolto simplificacions , però no , autèntiques respostes.
I de la dreta ja hem vist tot el que podíem veure i més. El sol fet de que no es castigui tot el que s’ha fet malament i tots els casos de corrupció institucionalitzada que ha existit en nombrosos indrets governats pel PP, ja impedeix qualsevol idea de possible regeneració.
Sóc socialista i reconec que manca objectivitat en algunes de les reflexions, però a nivell de programa, primer, i de persones, després, hi veig els elements indispensables per poder conformar un govern i tirar endavant les primeres grans mesures reequilibradores a la societat. La gent vol escoltar que l’atur és el primer dels grans problemes, i que per això cal prendre mesures excepcionals. Si la gent té feina, surt de la pobresa, i si surt de la pobresa, impulsa l’economia, i si l’economia millora, es poden recaptar més recursos per destinar a sanitat, educació , serveis socials i garantir les pensions...

Segur que anirem tots a la campanya i a les eleccions força emprenyats, decebuts o a contra cor, però de nosaltres dependrà un resultat similar o una millora de resultat com per garantir un nou govern de progrés. Les enquestes no semblen castigar especialment el PP, per molts escàndols més que apareguin. Se’ls hi perdona gairebé tot, però els que no es poden quedar a casa som els que volem el seu pas a la oposició. Costa admetre no haver estat capaços d’arribar a un acord de govern, però així estem. Ara tenim a la mà una nova oportunitat. No la deixem perdre. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?