Monday, April 04, 2016

 

UN SOL PAÍS, UNA SOLA LLENGUA ? - art. Nació Digital Solsona

UN SOL PAÍS, UNA SOLA LLENGUA ?
Comencen a sortir preocupants símptomes del que alguns consideren hauria de ser la futura República Catalana, amb canvis substancials i preocupants, respecte el que ha estat una de les idees centrals de la convivència en el nostre país, com el de la llengua , o millor dit, de les llengües pròpies. Tenim acordada, aprovada i plenament vigent la pràctica del bilingüisme, i és altament preocupant que aquests dies s’hagin reunit 250 suposats lingüistes , agrupats sota el nom de KOINÉ, per demanar una sola llengua oficial: el català.
Aquesta proposta trenca totalment el consens i l’acord entre partits, i la pròpia societat, en un tema essencial. Iniciar ara, una nova guerra per un tema tant delicat com aquest és obrir la caixa dels trons i malmetre molta de la feina feta en els darrers decennis. Hem aconseguit una naturalitat, una llibertat plena en l’ús d’un o altre idioma sense conflictes ni discriminacions. No entenc com aquest col·lectiu planteja, precisament ara, una qüestió tant controvertida i tant poc intel·ligent, com aquesta, i dona peu a creure que darrere les promeses de respectar els drets de les diferents comunitats lingüístiques, s’hi amaguen voluntats hegemòniques.
Que volen aquests ara ? Ressuscitar velles aspiracions o somnis ? Es que son tant limitats com per creure que només pot existir un país si té una sola llengua ? Es que no coneixen realitats de països amb dues o més llengües com Canadà, Suïssa, Irlanda, Bèlgica, etc, etc. Com és que plantegen un canvi tant poc respectuós i tant poc pertinent, precisament en un moment tant delicat com aquest ? Si algú dubtava de determinats comportaments de molts representants de d’independentisme, ara se’ls hi ha donat una eina fonamental: trencar la cooficialitat a favor de la llengua única: el català.
Fa temps que els dirigents del país han perdut el nord, i ningú sap cap on portar la nau del procés ni com sortir del carreró sense sortida on s’han ficat. Però, si fins ara les decisions implicaven un pols entre el govern català i l’espanyol, ara s’introdueix un element molt perillós dintre de la pròpia societat. Ja hi havia malfiances respecte les veritables intencions d’alguns partits independentistes, però és que ara, hi ha arguments per pensar en posicions radicals, que poden deixar mig país, en fals. Amb els sentiments i l’idioma, no s’hi juga. Es massa delicat, massa sensible com per fer propostes com les que hem vist en aquesta assemblea. I si repassem els noms de molts dels signants comprovarem les altes responsabilitats que han tingut, i la pèssima senyal que envien cap als ciutadans.

Es un profund error. Més ben dit, és una pèssima acció la duta a terme per aquest col·lectiu de lingüistes perquè desconeix la realitat del país, i en vol imposar una altra, que per dur-la a terme ha de ser imposada, amb actuacions similars a les que varem patir els catalanoparlants en temps ben nefastos. Qui vulgui tornar a temps passats, que ho digui clarament. Les llengües no s’imposen ni es prohibeixen. I son tant poc innovadors com per pensar en una única llengua quan els qui pensem en el futur, ens l’imaginem plurilingüe. Senyors meus que el futur passa per tenir plenament consolidats el castellà, català i l’anglès. I a ser possible afegir-hi un quart idioma, entre tants com existeixen. Volem treballar pel futur , no tornar al passat. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?