Friday, March 11, 2016

 

FUTUR EN FEMENÍ - art. Regió 7

FUTUR EN FEMENÍ.
Va ser una bona idea dedicar una data concreta cada any a un tema, un problema, conflicte o esdeveniment rellevant, per poder-ne parlar i comprovar els avenços o retrocessos, en un any. El de la dona treballadora valia la pena perquè el 8 de març, dies abans i dies després, serveix per passar revista a la situació actual. Una situació gens satisfactòria, molt lluny dels avenços que hauria d’haver aconseguit. I tanmateix tinc clar que el futur portarà nom de dona. Estem parlant de més del cinquanta per cent de la humanitat, amb diferències abismals entre països i latituds.
Aquí, a casa nostra, s’ha avançat, però a un ritme de cargol quan en molts altres temes exigim anar a tot drap. De fet, mirant estadístiques d’aquests dies ,previs i posteriors a la data de commemoració contemplem situacions que no tenen explicació ni justificació. La més increïble és que per un mateix treball una dona pugui cobrar un vint o trenta per cent menys que un home. Aquesta situació sempre m’ha semblat incomprensible, inexplicable i impensable que es mantingui quan la Constitució ens iguala en drets i deures i tothom l’hauria de complir i fer complir en un aspecte tant rellevant com aquest.
I permeteu-me, almenys, sentir un legítim orgull de constatar que els tants maltractats polítics en molts aspectes, han garantit igualtat de condicions de treball, sou i representació en aquest àmbit. No hi ha diferències en el món de la política entre càrrecs masculins i femenins, però tampoc en les administracions públiques, de manera que és impensable que un secretari, interventor, administratiu, auxiliar....pugui cobrar més que una dona en aquests mateixos càrrecs. Aquí la igualtat es compleix i es fa complir. Perquè no en la resta de la societat ?
Tornant a la política, uns partits més que altres, han imposat a nivell intern la composició de llistes pel sistema de “cremallera”( home- dona/ dona-home) com a via obligada per aconseguir la igualtat de representació. Es una via no sempre fàcil d’aconseguir complir, precisament per les majors obligacions o dependències de les dones en matèria familiar. Però es va obrint pas, poc a poc i en pocs anys, la representació i posició de les dones serà equiparable a la dels homes, a tots els nivells de la política. Però, estem molt lluny, en la societat civil, en general.
Mentrestant hi ha notícies constants en els mitjans de comunicació sobre vulneració, ja no de drets, sinó de vida , per una violència extrema contra dones. La cultura, educació, àmbit familiar, tradicions i costums mal enteses...provoquen reaccions amb uns finals brutals i fatals. Es en aquest àmbit familiar on la independència de la dona esdevé fonamental. Tenir o no tenir treball esdevé ja no una qüestió d’amor propi, sinó de supervivència i de possibilitat de trencar vincles familiars quan la relació ja no funciona. Queda clar que tots els governs, i nivells d’administració han de tenir eines suficients per poder actuar d’immediat davant la urgència i emergència, però igual de clar queda que la via més decisiva és la de proporcionar treball a un col·lectiu que sempre ha quedat en segon terme. I com podem veure , no solament a l’hora de trobar feina, sinó, que a més cobren menys per fer el mateix que un home.
De poc serveix fer aquestes reflexions uns pocs dies, cada any, sinó aportem solucions. El que toca és reforçar les vies de la discriminació positiva cap a les dones, i exigir igualtat de tracte. Si reclamem el compliment dels preceptes constitucionals en altres temes, que més i millor no hem de fer quan afecta a més de la meitat de la població. I ho podem aconseguir si cadascú en la parcel·la on actua, ho fa possible. Aquesta és la via adequada.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?