Thursday, March 24, 2016

 

FETA LA LLEI, FETA LA TRAMPA - art. Nació Digital Solsona



FETA LA LLEI, FETA LA TRAMPA.
Som un país especialment dotat per buscar els revolts a tot el que es mou, per tenir una manera de saltar-nos la llei o adaptar-la als nostres gustos i necessitats. Fa uns dies vaig tenir informació addicional sobre les conseqüències de l’aplicació de la Llei de Protecció dels Animals a Catalunya. En vaig ser ponent per part del PSC i em sento co- responsable de tot el que suposa el seu compliment.
L’actual llei va suposar avançar en la protecció dels animals domèstics ( gats i gossos) respecte la primera de les lleis redactada. Els ponents teníem ordres i voluntat d’arribar a un consens i això va motivar debats acolorats , amb finals no sempre adequats a aconseguir una bona aplicació de les normes aprovades.
Un dels grans debats fou entorn a si es podien sacrificar els gats i gossos abandonats, si al cap d’un cert temps, ningú els recollia ni els adoptava. L’anterior llei catalana permetia el sacrifici si en un mes no podien ser donats en adopció o els seus propietaris no els venien a recollir. Aquí les diferències entre els ponents fou llarga i complicada, sobretot perquè només dos dels ponents teníem càrrecs municipals i érem més conscients de les dificultats de mantenir de forma indefinida, als animals abandonats. Els altres ponents només eren diputats al Parlament i menys arrelats a la problemàtica del dia a dia.
La realitat em fa veure que en aquest punt no varem ser encertats i hem convertit les instal·lacions municipals i les de les protectores en uns espais on s’amunteguen milers de gossos i gats, en el conjunt de Catalunya. Aquest amuntegament suposa l’incompliment de la pròpia llei pel que fa l’espai que han de tenir els animals per estar en unes condicions adequades.
Però, la darrere de les informacions rebudes, encara em fa veure millor, els errors que conté la llei vigent. El supòsit principal per no permetre el sacrifici dels animals abandonats fou que Catalunya tenia prou sensibilitat com per assumir en adopció tots aquests animals. Els ponents , defensors d’aquest supòsit, pecaven d’optimisme, i la vista està de que molts milers, no troben ningú que els adopti, sobretot si son ja d’edat avançada o tenen alguna deformitat o malaltia, de manera que queden confinats dintre de les instal·lacions a l’espera d’un final per edat o malaltia. I només en cas de malaltia greu i per decisió d’un veterinari, el sacrifici està permès.
Però, és que m’he assabentat d’un altre problema greu, per alleugerir l’amuntegament. Resulta que en diverses comunitats autònomes, el sacrifici encara és vigent, i algunes entitats animalistes per salvar els animals recollits, animen als adoptants catalans a fer-ho amb animals procedents d’aquelles CCAA , en comptes de la nostra. Aquí com que estan “salvats”, no passa res si continuen en les instal·lacions, de manera que moltes adopcions es fan fora d’aquí, i aquí hem de continuar mantenint els animals sense cap possibilitat de trobar adoptants.
El problema és injust i greu per quan estem parlant de molts milers d’animals que han de ser mantinguts pels ajuntaments, o per protectores que ho fan de manera substitutòria. I tot plegat en un moment de crisis econòmica com mai havíem viscut, i amb centenars de milers de persones que necessiten atenció urgent. Hem d’estimar i protegir els animals, però sempre posant per davant els drets de les persones. Si sabéssim els milions d’euros que anualment s’han de dedicar al manteniment d’animals domèstics abandonats, potser reaccionaríem de forma més radical per castigar els comportament incívics contra qui els abandona, i flexibilitzaríem la legislació per evitar la despesa que aquesta situació produeix. Tinguem present que només a Catalunya s’abandonen uns 80.000 animals ( gats i gossos) cada any. I ja no parlem de molts milers d’animals,d’altres espècies, que no son contemplades per la Llei de Protecció dels Animals. Molts son atropellats per vehicles, però altres es converteixen en assalvatgits i esdevenen un greu perill pel conjunt de la societat. No parlem d’un tema secundari, al contrari, un problema de primer ordre. No s’hi val contemporitzar o mirar cap una altra banda com s’ha fet fins ara.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?