Thursday, February 04, 2016

 

LA GRAN OPORTUNITAT - art. Nació Digital Solsona

LA GRAN OPORTUNITAT.
Ahir es va iniciar el compte enrere per poder configurar un nou govern que trenqui la dinàmica dels darrers anys i emprengui un camí radicalment diferent.  El Rei Felip VI va encarregar la formació d’aquest govern al Secretari General del PSOE a la vista de que el partit guanyador de les eleccions, s’inhibia i no feia ni deixava fer.
Estem davant un moment històric. Ho dic sense cap eufemisme ni cap exageració, i l’estem vivint en viu i en directe. Com acabarà ? això no ho sabrem fins d’aquí unes setmanes, o millor, fins d’aquí uns anys, en funció de si se’n surt, o no. Tant de bo se’n surti perquè el país necessita retrobar un govern equilibrat, prudent, ambiciós i predisposat a compartir canvis amb les principals forces polítiques.
Molts creuen que l’immobilisme no permetrà arribar a pactes, però no n’estic gens segur. Quan l’escenari es mou, es mou per a tothom i qui no volia acords, pot convertir-se en un dels principals socis. Estic pensant en Ciutadans. I qui posava grans obstacles i exigències, potser haurà de modificar-les a la vista de les accions dels altres partits. Estic pensant en Podemos. Uns i altres han escenificat grans gesticulacions per mostrar línies vermelles, propostes diverses i suposades imposicions que quan s’han de buscar acords, totes les parts han de cedir, també els socialistes. I permeteu-me imaginar un escenari no previst com podria ser que el PP es trenqui, i una part dels seus efectius passi amb armes i bagatge a Ciutadans, doblant la seva representació. Perquè no ? De més verdes, en maduren.
I és hora de grans acords. Portem 4 anys de tensions, imposicions, falta de diàleg , prepotència molt lligada, o, propera a la xul.leria, i d’aquí la delicada situació catalana, i la crispació a tot l’Estat. Toca distensionar el país i fer-ho mitjançant grans propostes de canvis radicals en matèria laboral, en el camp de les llibertats, de l’eficàcia, contra la corrupció, a favor de la regeneració i exemplaritat pública. Pedro Sánchez representa una nova generació socialista que no va protagonitzar la Transició, però és conscient de la rellevància del moment present. No s’hi val a presentar reformes poc ambicioses. La gent espera, desitja i exigeix grans canvis en profunditat en el funcionament de les institucions. I ell els pot dur a terme perquè està preparat, és jove però alhora prou experimentat en la política nacional com en l’europea com per aconseguir bons resultats.

I en aquest moment històric seria un greu error dels partits independentistes catalans no saber-lo aprofitar. Creure que repetir fins a la sacietat la voluntat d’independitzar-se , s’aconseguirà, és desconèixer la realitat nacional, estatal i internacional. Precisament ara es donen les condicions per aprofitar els vots per aconseguir un nou encaix de Catalunya dintre d’Espanya, impulsant la reforma de la Constitució i blindant competències que han estat vulnerades i trepitjades per un PP que no les ha respectat. Hem encetat una nova etapa plena d’esperances i oportunitats, qui la deixi passar no es queixi de les conseqüències. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?