Thursday, January 21, 2016

 

TEMPS CONVULSOS - art. Regió 7



TEMPS CONVULSOS.
Alguns han volgut veure en la retirada de Mas un gest èpic quan en realitat ha estat una decisió forçada per la tossuderia de la CUP en mantenir aquesta condició fonamental en els seus plantejaments, vist que la majoria de les altres exigències els hi eren denegades. Com a mínim havien de tenir una justificació clara per poder canviar radicalment els seus plantejaments i aparèixer amb algun trofeu a la mà. Un trofeu que ha costat molt d’obtenir i que ha portat la CUP a una situació increïblement complicada i impossible de digerir i administrar com ja hem comprovat amb la renúncia de dos diputats, de forma voluntària i dos altres com a càstig pel mal comportament tingut...francament mai havia vist ni havia imaginat un escenari tant rocambolesc. Oimés si hi afegim el repartiment de vot en la investidura del nou president i el compromís d’aportar dos diputats al grup de govern perquè facin de pont entre Junts pel Sí i la CUP. Vaja, si no havíem vist coses estranyes, som lluny de poder-nos sorprendre.
Però com en tot, estem en un petit país, on tot s’explica i on tot se sap, i ens hem assabentat d’un dels factors essencials per entendre la retirada de Mas i l’acord en el darrer minut per canviar de candidat a la presidència. El factor decisiu ha vingut de la mà d’una àmplia enquesta sobre possibles resultats de Convergència en unes eleccions repetides en el mes de març. El panorama era dantesc per quan apareixia com a primer partit el Podemos català, en segon lloc ERC i en tercer lloc Convergència amb dinou diputats. I un detall important. La CUP desapareixia del Parlament. Heus aquí uns arguments contundents per prendre una decisió no contemplada en cap dels escenaris principals. Feia falta guanyar temps, un temps mort en el procés, per poder recomposar mínimament Convergència.
I ja tenim nou president, amb un nou govern, no elegit per ell sinó pel seu antecessor, i amb un Parlament dividit en dues parts pràcticament iguales, amb la CUP en el bell mig, compromesa a votar a favor de totes les propostes del govern quan facin referència al procés sobiranista però amb les mans lliures quan es tracti d’altres temes. Aquesta dependència formal, veurem com és gestionada per una força política assembleària que decideix en assemblea quan li sembla i canvia els acords quan li convé.
Estem plenament en “terres o aigües ignotes” maniobrant un vaixell que ha canviat de capità però segueix un rumb incert, i ningú té la carta de navegar posada al dia. Cap on ens portarà? Què farà i com ? son preguntes que no he vist contestades, clarament, enlloc. I que el nou president cregui que perquè Espanya té un govern en funcions no és capaç de prendre grans decisions, suposa un desconeixement brutal de les eines d’un Estat de dret. Es més, li pot donar el gran avantatge de demostrar la fortalesa d’un govern estatal, en uns moments en que necessita , més que mai, mostrar contundència i unitat.

Seria una greu imprudència provocar reaccions contundents quan l’economia institucional depèn de tot i per tot de la central, i quan l’estat disposa d’elements legals per impedir qualsevol acord o decisió contrària a llei. Estem en temps convulsos, amb dirigents poc avesats i preparats per assumir els reptes que s’han marcat. Confiem en que ningú provoqui cap descarrilament del qual ens haguem d’arrepentir tots plegats.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?