Tuesday, November 17, 2015

 

ODI I FANATISME - art. Nació Digital Solsona

ODI I FANATISME.
L’arma més mortífera al llarg de la història ha estat l’odi entre persones, entre països, entre pobles...Odi que pot durar generacions i generacions, i provocar esclats de violència amb resultats terribles.  I moltes vegades l’odi prové de fanatismes d’arrels diverses, en una barreja autènticament explosiva.
Hem hagut de tenir una mostra clara i brutal de fanatisme aquí al costat , a París, per donar-nos compte de fins a quin punt som vulnerables quan els instigadors poden viure a milers de quilòmetres de nosaltres, i aconsegueixen mobilitzar uns quants exaltats disposats a immolar-se per la causa que creuen defensar.
Es fa difícil entendre aquest fanatisme, però n’hem vist en altres indrets i altres moments de la nostra història, però mai amb uns efectes tant destructors. Les noves armes, donen resultats com els vistos en tots els mitjans de comunicació. I en la destrucció hi va la vulnerabilitat de tot un país. Es impossible controlar a tothom i en tot moment, quan simplement poden aparèixer en qualsevol lloc, procedents del propi país on han nascut i viscut.
Els fanatismes no coneixen procedències, i busquen qualsevol excusa per justificar-se, sobretot quan alguna gran potència sacseja un vesper, en alguns dels països més propicis al victimisme i al radicalisme. Fruit d’aquestes actuacions constatem el trencament de països sencers, on ja no sabem qui governa ni qui és governat.
I el més preocupant és que països propensos a canvis substancials en la bona direcció , com Tunísia, son immediatament destrossats per atemptats que pretenen treure la principal font de riquesa: el turisme. O algú els ajuda i els impulsa cap un futur de progrés o un immens territori quedarà en mans dels extremistes. I si això passa en el nord d’Àfrica, cosa semblant està passant en altres països més al sud. La UE i sobretot els EUA haurien de promoure actuacions realment de pau i progrés social i econòmic en un gran nombre de països, si volem aconseguir aturar la barbàrie infinita i indefinida.
Hem vist, més ben dit, estem veient el drama dels refugiats sirians, però és que per altres cantons han de marxar igualment, impulsats per la fam i el desordre, encara que no sigui d’una guerra convencional. De fet, no estem en una guerra convencional però sí en multitud de conflictes que son tant sagnants com les guerres.

Què podem fer a nivell individual ? No, molt, però sí ,si ens ajuntem i participem en ajudes a ONG’s que actuen sobre els territoris en conflicte o les dedicades al desenvolupament econòmic. I a nivell col·lectiu, es pot exigir als partits polítics una major implicació en la lluita per trobar solució als conflictes més brutals. De fet, els atemptats a París han de portar a una entesa entre les grans potències per trobar una solució immediata. Aquí hem quedat anímicament destrossats davant la magnitud de la tragèdia, però és que tragèdies com aquesta, la viuen molt sovint diversos països no gaire llunyans. Pensem també en ells .





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?