Saturday, October 24, 2015

 

VISITES A MONUMENTS- art. Setmanari Regió 7

VISITES A MONUMENTS.
Cada vegada més, qui visita un territori en vol conèixer tots els seus atractius i no només els més “venuts”. El Berguedà és un exemple clar del que dic. Tenim el Pedraforca, els bolets, La Baells, Queralt, etc....però moltíssims més indrets. D’entrada un paisatge variat i espectacular en multitud de llocs, apte per senderisme, escalada, parapent, i tota mena d’esports d’aventura, BTT, hípica, i tants altres variants per fer a títol individual o col·lectiu.
Avui, però voldria posar en valor, l’apartat cultural. Un atractiu cada vegada més buscat pels visitants, i encara no prou promogut ni “venut”. En vull parlar arran d’una decisió de la Diputació de Barcelona que m’ha agafat de sorpresa i en la que estic treballant per fer-la reversible i aconseguir recuperar la idea inicial.
I la idea inicial és ben senzilla i fàcil de comprendre per tots els lectors. Veieu-la aquí. La Diputació de Barcelona fa més de 75 anys va crear el Servei de Protecció del Patrimoni ( ara Servei de Patrimoni Local – SPAL) amb la finalitat de preservar el ric patrimoni artístic – arquitectònic de la província de Barcelona. En poc temps va esdevenir un model per tot el país, per tot l’Estat i fins i tot a nivell europeu. El secret estava en posar al davant arquitectes de gran prestigi, acompanyats d’equips multidisciplinaris ( historiadors, arqueòlegs, tècnics en restauració, etc). El resultat fou espectacular, i va permetre salvar centenars de monuments en tot el territori provincial.
En el Berguedà tenim 5 exemples del que dic a, Sant Llorenç ( Guardiola), Sant Quirze de Pedret (Cercs), Sant Vicenç d’Obiols ( Avià) , Sant Vicenç del Rus ( Castellar de N’Hug) i Sant Sadurní de Rotgers ( Borredà). Cada restauració va ser objecte d’estudis previs, excavacions, valoracions, i actuacions molt exhaustives. Però, acabada la feina i salvat el monument, ens varem plantejar un tema elemental. Es just dedicar diner públic a salvar monuments i que després aquests estiguin tancats tot l’any ? La resposta va ser, un no rotund. Ni aquí ni enlloc, i en altres països seria impensable invertir diner de tots, perquè ningú en pugui gaudir.
Doncs bé, entre uns quants varem aconseguir que la Diputació obrís una prova – pilot per fer visitables aquests monuments, mitjançant la contractació d’una empresa especialitzada que rebria un ajut de la Diputació, a canvi de fer el guiatge i la promoció d’aquesta monuments restaurats. El mateix varem intentar amb la Generalitat, però no ens en varem en sortir. Es un tema pendent que algun dia hem de reprendre i generalitzar aquest model a tot el conjunt del ric patrimoni comarcal.

El resultat pot semblar poc espectacular però cada any han passat pels 5 monuments prop de 6.000 visitants. Es poc, és molt ? Puc assegurar que és molt a la vista de les xifres de visitants de museus catalans de considerable renom. Però és que “el camí es fa caminant” i l’empresa de guiatge, els ajuntaments, els ens turístics....tots hem de fer un esforç per donar a conèixer aquests llocs de gran interès cultural. I no podem renunciar a un atractiu de primer ordre, i així ho he fet arribar a la Diputació davant la decisió de mantenir el guiatge permanent, en caps de setmana a Sant Llorenç i Sant Quirze ( els més visitats) però deixant els altres amb guiatge a la demanda. Es a dir, trucant dies abans per programar la visita. Això només funciona per casos molt puntuals de grups organitzats, però no pel públic en general. Aquest canvi no s’ha acordat ni pactat amb els municipis afectats i d’aquí la petició de reconsiderar la decisió i tornar al principi. Toca, doncs, sumar esforços i des d’aquí demano la col·laboració de tots els organismes comarcals per aconseguir aquest objectiu. Ens hi juguem la preservació d’un servei esplèndid amb uns resultats clarament positius. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?