Thursday, October 15, 2015

 

TRENCAR LA LEGALITAT - art. Blogesfera socialista

TRENCAR LA LEGALITAT.
Des de fa mesos escoltem expressions com “trencar la legalitat”, “desconnectar d’Espanya”, “desvincular-se de l’Estat”....i similars, com si fossin un acte d’una enorme senzillesa i normalitat.
Qui trenca la legalitat perd la legitimitat. I només cal mirar en la història de tots els pobles per donar-se compte de fins a quin punt tots els governants van a la recerca de la legitimitat per justificar el seu càrrec i poder. Fins i tot en èpoques ben fosques de la nostra història o dels països propers, no hi ha hagut governant que no hagi volgut legitimar el seu poder en base a raons divines, en alguns casos, a raons de llinatge, en altres, o a raons de necessitat, en molts altres.
En un país democràtic és impensable per impossible, trencar amb la legalitat vigent. Qui doni aquest pas perdrà tota legitimitat i no serà mai reconegut per altres països democràtics. Podria trobar la complicitat d’algun país no democràtic, però mai encaixaria dintre del concert de les nacions lliures.
Estem en un moment realment crític de la nostra història, amb un partit guanyador d’unes eleccions que volia plebiscitàries, i ha quedat molt per sota de la majoria absoluta de vots, però no vol reconèixer aquesta derrota i s’aferra a sumar els seus vots i escons als de la CUP per continuar un full de ruta totalment impossible.
Es evident que la CUP no té cap intenció de modificar els seus postulats i principis per resoldre la problemàtica creada per Artur Mas, i posa unes condicions impossibles de complir per part de CDC i ERC. 
Per la CUP és fàcil imposar el “trencament de la legalitat” com a pas previ per parlar d’altres coses amb els components de Junts pel sí. La CUP està bregada en la lluita política i en els moviments populars i no té por a fer apostes arriscades, fora de les normes vigents, però no imagino els altres partits fent-los costat.
Perquè, què vol dir “trencament de la legalitat” des del Parlament de Catalunya ? Es fàcil proposar trencar a nivell verbal, però una altra cosa és a nivell de fets. Fins ara el Parlament ha aprovat nombroses declaracions suposadament “il·legals”, però eren simples declaracions d’intencions o de voluntats. Altra cosa serà si es vol donar un pas endavant, i anar a fets concrets.
Posem alguns casos ben pràctics i senzills. Trencar amb la legalitat vigent, pot significar treure la bandera espanyola de l’edifici del Parlament i de l’hemicicle. Molts alcaldes s’han atrevit a fer-ho en els seus ajuntaments, però la Mesa del Parlament no s’ha atrevit . Tampoc el President de la Generalitat l’ha treta del Palau de la Generalitat. Un altre fet concret, podria ser no jurar el càrrec de diputat conforme a la llei vigent. Caldria veure si el dia de la constitució de la Cambra Catalana, la mesa d’edat accedeix a donar per vàlid un jurament que no comportés l’acatament a la Constitució , i així fos acceptat per la Secretaria General que ha de vetllar pel compliment de la llei....
Podem exposar molts altres “trencaments de la legalitat” si bé en tots ells es requereix la participació de funcionaris sotmesos al compliment de la llei, de manera que es fa molt difícil imaginar que seguirien i complirien ordres que comportarien delictes penals. Dictar decrets és fàcil, el problema és fer-los complir si els funcionaris no obeeixen les ordres que contenen.

Estem, doncs, en un estrany impasse, en el qual CDC diu que pot haver-hi vies d’entesa amb la CUP sense exposar quines son aquestes vies. I amb una ERC callada, esperant veure cap on van les coses per reaccionar d’una manera o altra. Mentrestant la gent mira amb desconcert les anades i vingudes d’uns i altres, per intentar endevinar els passos següents. No sembla que ningú segueixi cap guió predeterminat, ans al contrari, tot indica una improvisació constant a l’espera de trobar algun forat per on sortir i guanyar una mica més de temps. Però, el temps s’esgota i la data de constitució del nou Parlament està a tocar i a dia d’avui encara no se sap quins son els candidats a cobrir els llocs de membres de la Mesa. No sempre les improvisacions son bones conselleres. Aviat ho comprovarem.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?