Friday, October 09, 2015

 

LA VOLUNTAT POPULAR COM A JUSTIFICACIÓ - art. Blogesfera

LA VOLUNTAT POPULAR COM A JUSTIFICACIÓ.
Malament quan es busquen excuses i justificacions molt poc plausibles per tapar greus errors comesos en el compliment de la legalitat. Aquests dies, arran de la imputació del President Mas, i dues Conselleres per l’organització de la Consulta del 9 N, escoltem justificacions com les de donar compliment a la voluntat popular d’emetre el vot, i d’aquí l’incompliment de la legalitat per part de la Generalitat. Venen a dir que si “el poble català” vol votar, ells tenen la obligació de facilitar-ho, tingui o no tingui cobertura legal. Aquesta és la repetida justificació a tots els tràmits fets per la Generalitat, en motiu del 9 N. S’arroguen el paper de parlar en nom del “poble català” i no hi ha cap altre interlocutor ni representant que no siguin ells, encara  que no tinguessin majoria absoluta per representar-lo . Es igual, son la veu “del poble”. I això és suficient per tirar pel dret.
En democràcia, mai un càrrec institucional , pot tirar pel dret i trencar la legalitat. Mai, perquè és el primer a estar subjecte pel dret i deure de complir i fer complir la legalitat vigent. Estem en un país i en un moment històric en que complir la llei sembla una raresa. Una estranya manera d’actuar. Es increïble però quantes vegades hem escoltat que si una llei no la considerem justa, adequada o actual, ens la podem saltar ???? Si en països de llarga tradició democràtica algun càrrec públic explicités una opinió com aquesta en públic, no duraria més de 8 hores en el càrrec. Hauria de presentar la dimissió d’immediat. Aquí, no. Es igual que tots els qui tenim càrrecs haguem jurat fidelitat a la Constitució i a l’Estatut d’Autonomia. No importa. Si algú creu representar la veu de tot un poble, es considera legitimat per trencar la legalitat quan li convé, a ell o al seu partit. En aquest punt ens trobem a Catalunya.
Ho he dit en anteriors ocasions que la imputació del President i les dues Conselleres és un greu error polític, però no menys error és la posició xul.lesca del President, desafiant la justícia i considerant-se representant suprem del poble català, com per actuar al marge de la Llei i organitzant una Consulta que podia haver-se fet a l’empara de l’ANC, i així evitar la situació actual. Perquè carai havia de gastar diner públic quan la Consulta podia haver tingut lloc amb aportacions privades ? Perquè trencar amb la legalitat quan ell és qui l’ha de protegir ? Perquè posar-se en una tessitura totalment desafiadora, en comptes d’acceptar l’error comès ?
I és que si tots ens posem a voler representar la “voluntat popular” podem acabar amb tot l’ordre establert. Perquè no organitzar, amb diner públic, una Consulta sobre el pagament d’impostos a la Generalitat ? Perquè no organitzar-ne una altra sobre les retallades pressupostàries ? o sobre la sanitat pública ? o sobre el model territorial de Catalunya ? ...en podria citar una dotzena més, que mai el President Mas, ni el seu govern, acceptaria. I que posarien com excusa la falta de legitimitat per convocar-les i dur-les a terme. Aleshores, ell sí que les pot fer ?
S’ha d’anar molt en compte a l’hora de parlar en nom del poble. Sigui un petit poble, una ciutat, o tot un país. Es propi del món nacionalista voler representar tot el poble, com si fos una massa  homogènia, igualitària, de pensament únic, i parlar en nom de tot ell. Ho hem vist tantes vegades en boca del ex president Pujol, com ho veiem igual de sovint en boca del President Mas. No volem salvadors ni intèrprets de les nostres voluntats. Un país és plural, divers, si voleu fins i tot contradictori i no pot ser representat per una sola veu.

I la llei és sagrada, en un sistema democràtic. S’ha de complir i fer complir, i els primers de tot han de ser els càrrecs institucionals. El seu incompliment porta al caos, a l’anarquia total i complerta, perquè cap ciutadà es veurà obligat a complir la legalitat vigent si els seus dirigents li marquen el camí de l’incompliment.  Deixem, doncs de justificar les il·legalitats, en base a la “voluntat popular”.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?