Saturday, September 05, 2015

 

ELS GRANS REFERENTS - art. Regió 7

ELS GRANS REFERENTS
El mal anomenat procés comporta un allau d’opinions, posicionaments i actuacions molt contradictòries, unes amb les altres, encaminades a defensar cada objectiu particular. Un objectiu que està produint el més important conflicte intern en el nostre país, en els darrers setanta anys. Convé, doncs, estar atent a tots els arguments per poder decidir en conseqüència.
Fa una setmana de l’extensa carta als catalans de l’ex president Felipe González. Una carta plena de seny i sensibilitat envers les posicions més prudents d’una part dels partits catalans. Una carta que demostra el grau de convicció de que la via empresa pel president Mas no és la adequada, per quan es converteix en inviable, a nivell intern i extern. Però sobretot, extern, dit per una persona que s’ha guanyat un enorme prestigi internacional i coneix com ningú la diplomàcia mundial.
Queda clar, no solament pels arguments que dona, sinó també pels que hi ha afegit moltes altres personalitats europees que és impensable una separació unilateral, seguida d’un reconeixement internacional. Una decisió d’aquesta rellevància quedaria suspesa d’immediat a nivell intern, i no reconeguda a nivell extern. Es el que se’n diu un carreró sense sortida.
Dit això, em quedo amb un factor extraordinàriament positiu, com és el reconeixement de que les coses no poden continuar com estan ara. Es a dir, les mobilitzacions sí han aconseguit un gran objectiu: posar sobre la taula, la necessitat de trobar un nou encaix per Catalunya dintre d’una Espanya diferent, i fer-ho amb el necessari consens a nivell territorial.
I que les coses estan canviant és més que evident quan les principals forces admeten la necessitat de reformar la Constitució. També es pot veure amb els canvis de lideratges al País Valencià o a les Illes, i també a l’Aragó , tots ells favorables a modificar les regles de joc. S’han d’aprofitar aquests canvis per aconseguir l’objectiu desitjat: resoldre l’encaix nostres mitjançant el blindatge de la llengua, la cultura, l’ensenyament i obtenir un nou sistema de finançament més just i equilibrat.
Alguns diuen que s’ha fet tard i estan ja en una altra batalla, la de la independència, però en política , com en tot, sempre hi ha un temps de pròrroga, un temps per reflexionar i valorar si es donen les circumstàncies per poder-ho fer realitat, i no emprendre un rumb cap a “terres ignotes”.
Per a mi, com per a la majoria de militants socialistes, tenim Felipe González com un dels grans referents, de manera similar a com varem tenir Willy Brandt, Salvador Allende o Olof Palme. Es oportú escoltar les seves reflexions i veure els seus arguments i consells, no solament pels qui votem socialista, sinó també per tothom en general. El mateix cal fer en altres casos i altres posicionaments d’altres líders nacionals o internacionals, com a mesura per contrastar opinions i veure els camins a seguir.

La unió fa la força, i en uns moments especialment complicats de la política mundial, convé decidir en funció dels interessos interns, però tenint molt present la situació externa, i sembla clar que la via més viable i oportuna és la de tirar endavant una reforma constitucional que resolgui els actuals conflictes, sense trencaments traumàtics i inviables. Una via impensable fins ara però que albira una nova etapa en la qual sí serà possible. En aixó estem els socialistes i confiem en poder-ho dur a terme l’endemà de les eleccions generals.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?