Sunday, September 13, 2015

 

EL SENDERISME AL BERGUEDÀ - art. Setmanari Berguedà Regió 7

EL SENDERISME AL BERGUEDÀ.
Com alcalde d’una de les principals destinacions turístiques de la comarca, tenia un especial interès en veure l’estudi i conclusions del Senderisme al Berguedà, elaborat per la Universitat Pompeu Fabra, BCN és molt més, Tecno Campus Mataró – Maresme, Diputació de Barcelona i la Agència de Desenvolupament del Berguedà.
El recomano a tots els empresaris, monitors, guies, ajuntaments, i públic en general, interessat en el medi natural i en potenciar la seva riquesa com a base per la creació de llocs de treball arreu del territori. Son cent pàgines plenes de dades i evolucions d’aquest fenomen , en la bona direcció.
Ens ha costat als berguedans creure’ns les potencialitats en el món del turisme, i molt especialment en el de tipus familiar i esportiu. Queda encara molt per fer, però quan mirem enrere i veiem el camí recorregut , podem estar-ne legítimament orgullosos. Però dic que queda molt per fer, perquè no hem aconseguit una unificació de criteris, rutes, equipaments, serveis...lligats al turisme rural, i específicament al senderisme. Massa sovint trobem canvis de colors, de senyalització, d’indicadors i informadors , en un mateix territori, i això despista al usuari. I res millor que oferir totes les facilitats als visitants per aconseguir el seu retorn.
Somio l’èxit aconseguit en països de llarga tradició senderista com Suïssa, Austria, Alemanya , França. En el primer cas, el de Suïssa, tenen tot el país senyalitzat, amb un mateix model, distribuint els camins en “wanderweg”( per caminades), i els “bergweg” ( per muntanya). Amb xapes metàl·liques homologades cada pocs metres de manera que és impossible desviar-se de la ruta elegida.
Ja  arribarem algun dia a un objectiu semblant. Mentrestant donem passos en diverses direccions, com la d’oferir caminades per tot arreu i de diferents graus de dificultat. Les noves tecnologies han ajudat a oferir codis QR on s’hi poden trobar dotzenes de propostes , en qualsevol lloc i per qualsevol de les dificultats buscades. Tenim una comarca amb una molt àmplia oferta de cases rurals, des de les quals es pot anar als indrets elegits, i tornar en una sortida d’un sol dia o a pernoctar en albergs o altres cases, si així es desitja.
En resum, de la  mà de la Diputació de Barcelona i de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà estem adaptant el territori per oferir-lo a la gent pròpia i a tots aquells milers de visitants que busquen , en el jardí ( pati de darrera) o zona forestal de Barcelona, el que no tenen a casa seva. Estem a una hora de l’àrea metropolitana, i qualsevol família d’allà pot decidir en pocs minuts un destí, per anar a passejar, caminar o pujar muntanyes, a casa nostra. Aquesta rapidesa i proximitat l’hem d’aprofitar per atreure visitants, allargar les seves estades aquí, i aconseguir crear ocupació.

Ja tenim nombrosos exemples d’aquesta realitat, i l’estudi esmentat, demostra la riquesa creada , però sobretot les potencialitats que tenim al davant. Queden per desenvolupar nombrosos recursos, i aquesta ha de ser la feina dels propers anys de l’Agència, en connivència amb ajuntaments, empresaris i impulsors de noves activitats lligades al senderisme. D’aquí en depèn la creació de molts llocs de treball i esdevenir líder a nivell comarcal.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?