Thursday, September 10, 2015

 

DEBATS AMB RETARD.

DEBATS AMB RETARD.
Estem massa acostumats a les improvisacions com per planificar , en temps i forma, els debats necessaris per anar a votar amb més coneixement de causa. Ho dic per tot un seguit d’estudis, informes i reflexions entorn el cost de la independència. Fins ara teníem la visió d’una de les parts i ara van apareixent estudis i informes d’altres parts, que permeten contradir les primeres xifres donades.
El mateix podem dir sobre el posicionament de múltiples sectors de la societat que ara s’apressen a proclamar el seu acord o desacord amb l’independentisme. Perquè no ho havien fet abans ? Perquè no havien promogut més i millors debats en les seves seus ? Bé, millor tard que mai, però no deixa de ser poc seriós aquesta mandra per debatre quan toca i no en temps de descompte.
De totes maneres , ni que sigui amb retard, es van aclarint conceptes i xifres que es donaven per segures. Més ben dit, eren considerades “inamovibles”. Doncs, bé, hi ha qui les ha mogut i ha mostrat altres sistemes de càlcul per rebatre els posicionaments inicials. Qui té raó ? Tampoc aquí ni en això ens posarem d’acord. Cadascú s’arrenglarà amb qui té més confiança o sintonia. A mi personalment, els arguments i xifres donades per l’ex Ministre Josep Borrell em mereixen tota la confiança. També he de dir que no sóc cap expert en números.
En quan al debat sobre la nació catalana, és interessant llegir l’extensa entrevista feta a l’ex president Felipe González, en el diari La Vanguardia, en la qual aclareix la interpretació donada a la seva “carta als catalans” i es posiciona clarament sobre el terme “nació”. Considera que Catalunya és una nació i com a tal ha de ser integrada en la reforma constitucional.
Com sempre han sorgit veus contràries dintre i fora del partit, cosa habitual, però l’autoritat del qui ho proposa és més que suficient per garantir la seva presa en consideració.
Tots aquests debats hauria estat bo tenir-los abans. Arriben amb molt de retard i son difícils de ser assimilats i creguts quan han passat tantes coses. Coses molt negatives pel que fa les actuacions del govern central, i les dinàmiques de campanya no fan viable els debats serens, assenyats i constructius.

Toca, doncs, jugar amb les cartes que es tenen i esperar resultats. A punt de començar la campanya hem de batallar per anar contra l’abstenció en primer lloc, i cap a moure els votants habituals en aquestes i altres eleccions. Que ningú es quedi a casa, ha de ser la prioritat, i en unes eleccions al Parlament sempre ha costat de fer-ho entendre. Potser si els mitjans de comunicació d’abast estatal prenen partit i es posen a programar actes, aconseguiran reduir el nombre d’abstencionistes. Resta per veure què faran.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?