Wednesday, June 10, 2015

 

GOVERNS EN MINORIA - art. nació digital solsona

GOVERNS EN MINORIA.
A l’espera de veure què passa en alguns grans ajuntaments, és sorprenent veure la poca importància que donen a casos com el de Barcelona en que Ada Colau, creu que podrà governar amb només 11 regidors dels 41 de que està compost el Consistori.  Sembla com si desconeguessin la composició dels òrgans de govern de qualsevol ajuntament, i creguin que poden governar per Decret, o amb els vots del propi grup, obviant que estan en franca minoria.
Em demano com formarà la Junta de Govern Local, si a proposta d’ella, la resta de grups no li accepten la composició i l’ha de conformar amb representats de tots els grups, de forma proporcional, deixant clar que estarà sempre en total minoria.  O com distribuirà el Cartipàs i les Comissions, en les quals la oposició ostentarà una clara majoria, de manera que no podrà passar cap proposta sinó obté el recolzament d’altres 3 grups com a mínim.
I si això és cert per Barcelona, ho és igualment per moltes altres ciutats grans i mitjanes en que no s’ha arribat a cap pacte de govern estable. Veig com en molts indrets, diferents grups municipals han decidit recolzar l’elecció d’alcalde, sigui votant-hi a favor, sigui amb una abstenció, per tot seguit dir-li que s’ho faci. Es a dir, que governi com pugui i quan ho creguin oportú ja li votaran a favor...o no.
En tots aquests llocs entrem en una etapa molt inestable que només permetrà subsistir en el dia a dia, i per tant treballar al ralentí. Res de pensar o imaginar grans estratègies de govern o planificacions a mitjà o llarg termini, sinó simplement buscar arribar a la setmana següent o al Ple proper, i prou. Aquesta inestabilitat pot donar pas, a futures mocions de censura si alguna cosa feta o proposada no agrada a algun dels grups presents. I tots sabem que mocions de censura per desestabilitzar un govern comporten molt mals rotllos a nivell de carrer.
D’aquí uns dies, els principals partits haurien de reprendre el debat sobre la necessitat de modificar la llei electoral municipal, en el sentit de facilitar governs estables. Si ha de ser mitjançant la segona volta, fem-ho, o fixant percentatges més elevats per obtenir regidors. Segurament el millor seria una segona volta, en la qual participin les forces que hagin superat un determinat llistó de vots.
Ara tindrem proves concloents d’inestabilitat municipal en molts indrets. Aquestes proves justificarien la modificació de la llei electoral i portarien a facilitar pactes entre forces polítiques properes, de cara a la segona volta.
Ben aviat ho veurem en la política diària de l’ajuntament de Barcelona. La gran capital sotmesa a constants daltabaixos que ningú entendrà. Bcomú portarà als plens multituds de propostes que seran desestimades, modificades o profundament canviades. Quina sensació de desgovern es produirà si dia rere dia, no es pot seguir cap camí concret, i tot depengui d’altres majories circumstancials del dia o del tema en concret.

He conegut uns quants govern en minoria i el desgast personal ha estat brutal, i la poca eficàcia , la norma. I en alguns d’aquests pobles, la inestabilitat continuarà amb la presència de moltes llistes i poca predisposició als pactes. Mala cosa. Vistos els resultats, és hora de proposar seriosament la modificació de la llei i anar cap el sistema francès, retocat. No cal inventar res, la solució ja existeix.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?