Wednesday, June 24, 2015

 

DEIXEM ELS SÍMBOLS EN PAU


DEIXEM ELS SÍMBOLS EN PAU.
Una nova polèmica a Berga, governada per la CUP , en minoria, em porta a reflexionar sobre la caòtica situació del respecte als símbols que tenim a Catalunya.
En aquest cas concret es tracta de la decisió del nou govern municipal de treure el Santcrist de la Sala de Plens , sense debat, sense votació. Per Decret, a diferència de com es va debatre i acordar, anys enrere la retirada del retrat del Cap d’Estat, el Rei Joan Carles I..
Les raons defensades per la CUP és que un Santcrist no té justificació en una Sala de Plens en un país aconfessional. I tenen raó, però en canvi hi deixen el retrat de la Mare de Déu de Queralt, patrona de la ciutat ¡¡¡¡ Sorprèn una decisió sense cap debat ni votació, a diferència de la proposta que varen fer ells mateixos, anys enrere per treure el retrat del Rei que sí és obligatori. I deixen la imatge de la Patrona, dient que representa Berga ????. En tots cas ho farà a la Berga catòlica, però no a la aconfessional.
Aquesta és una mostra clara de fins a quin punt tot el país està immers en una dinàmica caòtica, sense raons legals ni justificació plausible. En el mateix ajuntament oneja una estelada vermella, i no la senyera, com passa en molts altres ajuntaments. I ja no diem la bandera espanyola, foragitada en la immensa majoria, a l’igual que el retrat del Rei que molts consideren no hi ha de fer res a la Sala de Plens...
En un moment en que alguns preparen els dispositius per convertir Catalunya en un Estat independent, no es donen compte de la soledat internacional, en aquest batalla que dintre d’un any es comprovarà impossible. Més ben dit, la nit del 27 S , tindrem una resposta contundent davant aquesta pretensió.
Però tornant en els símbols, l’immens error de despreciar els símbols legals, deixa en molt mal lloc els pretendents a la independència a nivell mundial, i provoca un refús de fatals conseqüències. A cap país de la UE se li passa pel cap de substituir la bandera pròpia ( la senyera) per una altra no representativa del país. I en canvi aquí n’hi posem dues ( l’estelada blava o la vermella). Primer xoc incomprensible pels europeus, i ja no diem pels EUA, i altres d’arreu del món.
En cap país, es treu el retrat del Cap de l’Estat del lloc oficial on ha d’estar present. Ni a Escòcia varen treure la figura de la Reina de Gran Bretanya. Al contrari, fins i tot en cas d’independència volia conservar la seva figura i estatus.
En cap país es permet jurar el càrrec mitjançant tota mena d’artilugis lingüístics. En cap país s’admet la situació caòtica de posar i treure símbols religiosos, retrats, banderes...dels llocs on per llei estan establerts. Aquí tothom fa el que vol, en una imatge de pèrdua total d’autoritat i respecte a les lleis vigents.
Es evident que amb aquest bagatge la imatge d’un país solvent, seriós, rigorós fa temps que ha donat pas a un país típic del sud de la Mediterrània, en el qual impera el desordre a tots els nivells.
I és que el poder de les imatges, dels símbols, supera fronteres i arriba als punts més recòndits del món. No ens donem compte de fins a quin punt alguns actuacions , declaracions i fets, s’escampen arreu, i mostren una imatge nostre totalment diferent de la que ens pensem que tenen de nosaltres.
En un país democràtic, les lleis no es discuteixen, es compleixen, s’apliquen. I sinó agraden, es treballa per modificar-les, però mai es vulneren. I el respecte pels símbols propis és tant gran com pels dels altres. I aquí hi va inclòs l’himne, la bandera, el retrat, i tots aquells altres que afecten les institucions de l’Estat, o del país.

Crec sincerament que els alcaldes tenim prou feina com per perdre el temps en polèmiques estèrils i decisions il·legals que només fan que donar ales a molts ciutadans a incomplir les normatives, veient el mal exemple que donen molts dels seus representants. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?