Sunday, March 01, 2015

 

RASOS DE PEGUERA - art. Setmanari Berguedà

RASOS DE PEGUERA
Des de fa anys , el desig de tornar a veure esports de neu als Rasos de Peguera és una constant en totes les reunions d’empresaris i polítics, i tots mirem cap al Port del Comte com exemple del que pot oferir una estació d’esquí  a tota la comarca on es troba ubicada. I és cert que un bon any de neu repercuteix en tot el Solsonès.
Tornant aquí, es va deixar perdre alguna bona oportunitat d’inversió vint-i-cinc anys enrere, quan les institucions de Catalunya gaudien d’una molt bona salut econòmica i estaven més obertes a participar en negocis mixtes, públic – privats. Bé, el passat, passat està, i és cert que els Rasos és un paratge d’una bellesa incomparable, i unes possibilitats extraordinàries de cara el present i el futur.
Personalment i per algunes gestions que havia fet molts anys enrere, veig més els Rasos com un lloc d’activitat intermitja entre la neu i el paisatge, amb més decantament cap a la natura que cap a la neu. Tots sabem que la neu és poc segura, amb  anys bons al costat d’anys desastrosos i pensar en fabricar neu cada any, suposa unes inversions molt, molt elevades, difícils d’encaixar com podem veure per tot el país. Ara bé, planificar un domini esquiable petit, especialitzat en principiants i grups familiars, seria una bona opció. La seva situació permet arribar-hi en una hora i mitja des de qualsevol punt de l’àrea metropolitana, en cotxe i això la faria molt atractiva i pràctica.
Pels millors esquiadors, i per la pràctica clarament esportiva, tenim pendent d’acabar l’enllaç de Coll de Pal – La Molina, a Bagà. Un tram més amunt de l’eix, fàcilment assolible, tenim aquesta estació que té un immens domini esquiable  per tota mena d’esquiadors. Es un projecte pendent de culminar , incomprensible la seva aturada i la no finalització d’unes instal·lacions que a tots ens ha de portar a exigir-ne la seva posta en funcionament.
De nou als Rasos, si s’aprofita l’hivern per aquest esport de neu, bàsic, lligat a d’altres activitats típiques com sortides amb raquetes o esquí de fons...la primavera podria donar a pas a moltes altres activitats lligades al paisatge, a la natura, a un entorn realment ple de grans oportunitats. Des d’aquí es poden fer multitud de rutes de senderisme, BTT, a cavall, muntanyisme, colònies d’estiu, etc. Ara mateix, ja està en funcionament, a poca distància, l’alberg del Centre Excursionista Montserrat que l’ha posat totalment al dia i ofereix interessants propostes en aquest àmbit.

Un bon equipament en aquest indret podria oferir tota mena d’activitats de muntanya al llarg de tot l’any i no és estrany que en el passat alguns ja somiessin en projectes com aquest. Tenim, doncs, a la comarca algunes propostes interessants que no acaben de culminar i hauríem de fer un esforç col·lectiu per tirar-les endavant, a la vista del potencial que suposen, en llocs tant emblemàtics com es troben. El Parc de la Natura és un d’ells, els Rasos és un altre, i finalment Coll de Pal és un tercer, el més fàcil de culminar. Tothom qui ve a la comarca, remarca la varietat, riquesa i possibilitats que té. A vegades ho veuen més els de fora que no pas els de dintre, doncs, bé toca posar-hi les eines per fer-los realitat i aconseguir equipar millor el territori com perquè puguem acollir un turisme , bàsicament familiar, molt atractiu per tots els nostres pobles. I aquí no s’hi valen individualismes. Si tenim serveis, equipaments i infraestructures que funcionin bé, els beneficiats son els trenta-un municipis del Berguedà. Aquesta sí és una lliçó que tots hem ben après. Ara toca posar-la en pràctica, allà on encara no s’ha fet.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?