Tuesday, February 17, 2015

 

ENTITATS , EN PERILL - art. El Setmanari de Regió 7

ENTITATS, EN PERILL.
La màquina legislativa i recaptatòria del govern central, sumada a disposicions poc meditades per part de la Generalitat, pot portar la desaparició de milers d’entitats, sense afany de lucre, repartides per tot Catalunya. Els ensurts i les ocurrències son constants en els darrers anys i no sembla que a ningú li preocupi el desastre que poden provocar a nivell de país.
Pels qui no saben de què parlo, els faig cinc cèntims. El ministeri d’Hisenda ha decidit que des del gener d’enguany totes les entitats, sense afany de lucre, han de portar comptabilitat oficial de doble partida, per fer la declaració de l’impost de societats, l’any que ve. Fins ara estava reservada només a les entitats que superessin els cent mil euros d’ingressos, qüestió que només afectava a unes poques. Ara totes han de fer declaració encara que després no hagin de pagar res. I a nivell de Generalitat, amb la llei de transparència s’ha de donar compte de tots els ajuts externs aconseguits, per donar-ho a conèixer a la població en general.
Tot plegat pot semblar ben pensat i amb bones intencions, però la realitat comporta l’anunci d’un desballestament de la rica, plural i indispensable xarxa d’entitats de tots els pobles i ciutats, i del conjunt del país, en general. No exagero si dic que estem davant d’una de les pitjors decisions per les entitats socials,culturals, esportives, d’oci i lleure, ...
Tots tenim en el cap un gran nombre d’entitats que sobreviuen com poden, gràcies a la dedicació voluntària d’homes i dones que no tenen cap retribució, cap compensació ni cap esponsorització. Com a màxim alguns ajuts de l’ajuntament, d’alguna empresa i poca cosa més. La resta prové de quotes, rifes, venda d’entrades, loteria...i així s’ha anat tirant durant anys i anys, amb el mínim de burocràcia possible. Tots els qui estem o hem estat en entitats, hem pogut comprovar la dificultat per trobar qui volgués fer de secretari, i encara més difícil era el paper de tresorer / comptable.
Doncs, bé, ara es vol que totes les entitats es posin al dia, tinguin la documentació oficial en regla, portin la comptabilitat com les grans entitats, facin declaració de l’impost de societats, i segons com, fins i tot els hi pot pertocar pagar, ni que sigui una xifra ridícula. I el problema no és tant la xifra que surti, encara que sigui zero, el problema és tota la paperassa que això suposa. Senzillament és fer inviables a la majoria de les entitats que no trobaran qui accepti aquests càrrecs amb aquestes responsabilitats.
Estem acostumats a veure en tots els pobles i ciutats, entitats petites, per temes molt puntuals, però indispensables per garantir la supervivència de festes i tradicions. Aquí tant hi podem posar la Colla gegantera, la Comissió de Festes, la dels Reis, la de la Patrona, el Club Petanca, la de la Gent Gran, la dels Joves, el Grup de Teatre, la de les Caminades, la de les Caramelles, el club de futbol local, i una llarga llista d’entitats de tota mena, de tots els àmbits i sectors de la població.

Es compten per centenars les entitats a cada comarca, i per milers, les de tot el país. No és intel·ligent, ni plausible exigir una documentació com la que s’ha aprovat. Que per la llei de transparència, l’entitat hagi de dir quins ajuts públics i privats rep, molt bé. Amb una pàgina web el tema pot quedar resolt, o amb una fulla de paper, però complicar la vida fins aquests extrems, portarà a moltes a tirar la tovallola. Qui estarà disposat a portar els papers, si pot ser inspeccionat, revisat i sancionat , malgrat fer-ho desinteressadament?. Tots sabem que sempre poden trobar un paper fora de lloc, un apunt mal posat, o qualsevol altre detall incomplert. Si a més de posar-hi la voluntat s’ha de fer un curs per experts, no anem per bon camí. Fa pocs dies em queixava de l’increment de paperassa en els ajuntaments, ara, toca fer-ho en un sector encara més delicat. Cal tirar enrere aquesta decisió sinó volem perdre bona part del ric teixit associatiu que tenim.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?