Tuesday, February 10, 2015

 

CURIOSA I ESTRANYA PROPOSTA DE CONSTITUCIÓ - art. Nació Digital Solsona



CURIOSA I ESTRANYA PROPOSTA DE CONSTITUCIÓ CATALANA.
He fet una primera lectura de la proposta de Constitució elaborada per 10 juristes, coordinats pel jutge Santiago Vidal. A primer cop d’ull em sorprenen moltes de les propostes redactades per les contradiccions que apareixen en diferents dels capítols i la realitat del país. Veiem-ne unes quantes.
Aquesta Constitució proposa com a circumscripció electoral la comarca. Primera gran sorpresa perquè en tenim 41 a Catalunya i estan en marxa 2 més ( Moianès i Lluçanès), de manera que si s’ha d’elegir un mínim d’un diputat per comarca, ens trobem que alguns diputats sortiran amb 1.000 o 1.500 vots i altres en necessitaran 20.000 o 30.000 per ser elegits. Ho dic perquè dels 135 diputats actuals es passa a 105 ( em sembla bé la reducció d’escons) però això encara desequilibra més la representativitat de cada diputat elegit. Hem de tenir present que hi ha comarques de 5.000 habitants, amb altres de més d’un milió. El primer elegit, pot sortir amb poquíssims vots, i tots els altres dels altres partits es llencen. No hi ha doble urna, ni cap sistema moderador de desigualtats.
La proposta de Constitució fa desaparèixer Diputacions i Consells Comarcals, però en canvi, converteix la comarca en circumscripció electoral. Ho trobo contradictori. A l’igual que divideix Catalunya en 7 vegueries, cosa que incrementa la burocràcia, però reserva un paper rellevant a les actuals capitals de província en les quals fins i tot obliga el Govern a fer-hi una reunió a l’any ???
Una proposta molt més curiosa i greu és que aquesta Constitució PROHIBEIX les majories absolutes ???Francament no crec que cap altra Constitució del món impedeixi que el poble sobirà pugui prendre una decisió com aquesta. Es a dir, per molt que un partit tregui magnífics resultats a totes les comarques, al final es quedarà amb un 49% de la representació parlamentària. Increïble. Ho he hagut de llegir vàries vegades per creure-m’ho. Es profundament antidemocràtic voler reduir la representació en el Parlament mitjançant una Constitució que es fica en una llei electoral que no existeix, però és que si el poble decideix donar la majoria absoluta a un partit , perquè no la pot tenir ?
En aquest apartat queda clar que cap dels redactors ha governat mai cap institució ni organisme, perquè les majories absolutes son indispensables per poder governar amb plenitud de condicions. I que ara el PP n’hagi fet un mal ús, no pot traduir-se en una Constitució que les prohibeixi. Però és que una decisió com aquesta afavoreix situacions perverses com la de que un petit partit amb 2 o 3 diputats pugui decidir les majories en un Parlament i imposar condicions realment insuportables per la majoria. Això ho hem vist en centenars d’ajuntaments, al llarg de la nostra història recent. Impensable que una condició com aquesta pugui figurar en una Constitució, però hi és.
Com també hi ha la decisió de no tenir exèrcit, i ser un país promotor de la pau en el món. Molt bonic, però qui defensarà Catalunya ? Algú creu que la OTAN ens acollirà sota el seu paraigües protector, sense posar-hi ni armes, ni personal...aquesta és una altra de les propostes d’una ingenuïtat i desconeixement de la realitat increïbles.
A l’igual que la decisió de mantenir l’euro i la continuïtat a la UE per reial decret. Aquí ja no fa cap imaginació de pensar que podríem quedar fora. Simplement es decideix continuar i punto final.
Es limiten els mandats a 2 períodes de 5 anys, en comptes dels 4 actuals, si bé en un dels apartats es deixa obert que passat 10 anys es pugui tornar a presentar a les eleccions. Una raresa també en el marc europeu, però bé, no és el més rellevant de les contradiccions que conté el text.
Es permet la doble nacionalitat amb Espanya si dintre de l’any següent a la independència es demana, i sempre i quan l’altra part ho accepti. I es proclama la oficialitat del català, deixant el castellà com a cooficial....

En fi, recomano la lectura de tot el text per fer-se una idea d’una proposta que considero molt poc realista, poc fonamentada i sobretot poc rigorosa com perquè sigui presa en consideració per la majoria de partits polítics. Està bé que algú hagi treballat en una proposta, i pel que sembla en tenim dues més sobre la taula que no m’ha donat temps a llegir. Procuraré fer-ho en els propers dies per parlar-ne en aquestes pàgines, però em sap greu que s’avancin documents tant importants com aquests, amb una manca de rigor que no ajuda en res a tot el procés. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?