Monday, January 05, 2015

 

SANA ENVEJA - art. El Setmanari Berguedà

SANA ENVEJA
Està gairebé tot inventat, i no cal perdre el temps en voler innovar si algú ja ha trobat una solució adient. En els meus viatges per pobles i ciutats sempre procuro fixar-me en detalls que passen desapercebuts a la majoria de persones com és el tipus de paviment de carrers i places per comprovar si rellisca en cas de pluja o neu. O el tipus de mobiliari urbà, enllumenat públic, senyalització viària, etc, etc. I si veig que la solució és francament bona, no tinc cap inconvenient en trucar l’alcalde o algun tècnic municipal per demanar-li més informació i referències, per poder-ho aplicar a Borredà.
Dic això, perquè el mateix faig quan es tracta de temes d’abast comarcal. Cada comarca té les seves pròpies característiques i especificitats, però molts elements son comuns i poden ser traslladats d’un lloc a l’altre. Tinc algunes ciutats preferides per anar-hi tot sovint a passejar, comprar, dinar...una d’elles és Solsona. Altres son Vic, Girona, Reus...Bé, ara voldria parlar de Solsona i comparar alguns dels seus atractius amb els que tenim a Berga. Repeteixo, cada ciutat és un món i totes tenen els seus propis atractius si bé algunes els han mimat més que altres.
Solsona té 10.000 habitants, per tant és més petita que Berga, si bé té un nucli antic realment esplèndid, per antic i ben cuidat. Es capital d’una comarca petita, però seu d’un Bisbat, i això suposa un gran avantatge, a nivell d’activitat, atracció i generació de riquesa. Però el que vull remarcar és la capacitat que ha tingut per preservar alguns elements essencials per una capital de comarca. Té cinema , té teatre, té museu. Es a dir, a banda d’exercir de capital comercial, té una potent vocació de capital cultural, i la cultura irradia atracció de tots els pobles del voltant, de la mateixa comarca, o més enllà.
Un mes enrere vaig anar al cinema Paris per estrenar el canvi tecnològic, consistent en la digitalització del sistema de projecció. El cost de 63.000 euros va ser assumit pel Departament de Cultura de la Generalitat amb 37.000 euros, i la resta , a parts iguals entre l’ajuntament de Solsona i el Consell Comarcal. A canvi, un conveni per un mínim de cinc anys per oferir cinema infantil, cinema en català i deixar la sala per actes públics de les dues institucions, entre d’altres condicions. El dia que hi vaig anar, un diumenge a la tarda, els espectadors superaven el centenar.
També sóc assidu del Teatre Comarcal, amb representacions de grups locals de Solsona o comarca, al llarg de tot l’any. I entre mig , obres amb actors professionals, o tota mena d’altres espectacles populars. I sinó es fan en el Teatre, tenen la Sala Polivalent, com alternativa.
També la visita al Museu episcopal és obligada, amb unes excel·lents col·leccions que valen la pena d’anar a veure de tant en tant. Podria seguir amb altres atractius, però anem al gra.

El que vull exposar és que cada comarca ha de tenir el seu pla d’atracció i programació per atreure l’interès de la gent. I el paper de la capital és essencial. Tenir equipaments i serveis és primordial, però després se’ls hi ha de donar vida. Al Berguedà tenim paisatge, tenim natura variada i salvatge, tenim La Baells que tot just ara comencem a aprofitar, però cal resoldre altres grans projectes essencials com l’enllaç definitiu del domini esquiable Coll de Pal – La Molina, o el Parc de la Natura, el potencial de Rasos de Peguera ( estiu i hivern), el Parc de les Colònies, i alguns altres. Per això, quan veiem el que tenim en cartera no podem deixar de mirar què han aconseguit al Solsonès, o al Ripollès, els nostres veïns més propers. A vegades, no cal inventar, simplement copiar. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?