Saturday, December 27, 2014

 

RELIGIÓ I CORRUPCIÓ - art. Regió 7

RELIGIÓ I CORRUPCIÓ.
En la meva llarga estada a Suïssa per treballar i estudiar, vaig impregnar-me d’un seguit de valors que em fan entendre millor l’actitud davant la corrupció per part dels diferents països i societats. I un dels motius està molt lligat al predomini de la religió en cada territori concret, per quan suposa una base cultural, una base de valors concrets i de elogis o retrets per part de tots els ciutadans,davant determinats fets. M’explicaré.
A Suïssa, com en altres països germànics ( Alemanya, Àustria) o nòrdics ( Dinamarca, Suècia, Noruega...)l’existència d’una forta presència de luterans, calvinistes , seguidors d’Ezwingli, o altres reformistes, va suposar un canvi radical en els costums i vivències, de manera que els seus valors contrasten força amb els nostres, procedents del catolicisme, siguem o no , catòlics practicants, o no. Anys i anys de profundes arrels religioses, en un sentit o altre, ens han fet actuar de maneres molt diferents davant els fets quotidians.
A Suïssa vaig aprendre el pèssim concepte que té la societat envers la mentida, la falsedat, l’engany...fins el punt que qui porta a terme aquestes pràctiques és automàticament invalidat per aconseguir determinats càrrecs o responsabilitats, siguin polítiques, professionals, o de qualsevol altre àmbit. Allà , a l’igual que en els altres països esmentats, i d’altres que podríem afegir-hi com Gran Bretanya, EUA,etc, des de petits s’educa i es conviu amb els valors de la sinceritat, l’esforç individual i col·lectiu, el rigor i la austeritat. No se li ocurriria a cap pare o mare, parent o amic, elogiar que un nen o nena copiï en un examen, utilitzi males arts per guanyar un partit, un joc o un premi. No solament no s’elogiaria sinó seria castigat durament, per totes les vies a l’abast.
El mateix passa, ja més grans, amb les declaracions de renda, compres o vendes amb IVA, treballs aliens o centenars d’altres actuacions que aquí, justifiquen enganys diversos, ben vistos o ben tolerats per la nostra societat. Allà, haver copiat part d’una tesis doctoral, ha donat peu a la dimissió de Ministres. Tenir o haver tingut diner no declarat, tenir o haver tingut dones de fer feines a casa, sense contractar, haver mentit en comportaments determinats ( Bill Clinton / Richard Nixon,etc. ) va suposar el descrèdit més absolut o la renúncia al càrrec...
En resum, quan comparem comportaments entre països pensem en les arrels religioses /culturals/socials que tenen uns i altres. Ser catòlic o procedent d’aquesta cultura, ha suposat pensar i creure que amb una confessió , els pecats queden perdonats, i podem tornar-hi fins a la propera confessió. La tolerància ha anat creixent des de petits en tots i cadascun dels comportaments individuals i col·lectius fins extrems insuportables. El país, la societat, ha tolerat situacions inacceptables,sense castigar durament els culpables. I hem arribat a uns extrems ja insuportables com tenim a dia d’avui. Cada setmana ens llevem amb noticies de nous exemples de corrupció que s’han estès sobre tot el territori amb una facilitat brutal.

Aquesta situació no acabarà fins que la societat, des dels inicis no canviï d’actitud i valors. A l’escola, a casa, al treball...és primordial castigar i despreciar conductes inadequades. D’aquí una o dues generacions, haurem aconseguit canvis substancials, i mentrestant s’ha de castigar tant els corruptes com els corruptors, i fer tornar el producte de la corrupció, amb rapidesa i contundència. I posar en els llocs clau a persones de rigor i honestedat contrastada. L’arrepentiment no pot ser la justificació adequada per sortir indemne de l’acció duta a terme, i modificar estructures i prioritats com perquè les causes siguin ràpides, segures i contundents. Mirem aquells països i aquelles societats i comprovarem unes altres maneres d’actuar molt diferents de les nostres. I tinguem clar que aquí s’han permès i tolerat actuacions que molta gent coneixia i no denunciava ni despreciava.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?