Monday, December 22, 2014

 

CREDIBILITAT PERDUDA - art. Regió 7

CREDIBILITAT PERDUDA.
En tot sistema polític, l’existència de mitjans de comunicació, públics i privats ,de solvència i objectivitat contrastades, és essencial. Ja varem patir prou anys la foscor de la dictadura, amb mitjans de comunicació, bloquejats i emmordassats com per exigir la major pluralitat possible, en l’actualitat.
Sempre havíem somiat en el model de la BBC britànica. Aquest era l’exemple que demanàvem aplicar als mitjans de comunicació públics, com a model de professionalitat, pluralitat i respecte per una informació ,sense intromissions estranyes. Tots els partits es queixaven del tractament rebut per part dels mitjans públics, mentrestant estaven a la oposició, però mantenien un sistema similar quan arribaven al poder. No  hi havia mai temps per introduir canvis profunds en les estructures i composició dels equips informatius, ni voluntat real en garantir-ne la seva objectivitat.
Es demostrable que durant els governs socialistes, els mitjans públics han estat sensiblement millorats i ampliats en la seva autonomia, fins extrems realment importants, en la darrera etapa Zapatero, i en canvi han estat totalment envaïts i subordinats als interessos de partit, durant els governs del PP. Això ,a nivell estatal.
A nivell autonòmic, la situació ha estat molt pitjor. Des de la total apropiació dels mitjans com corretja de transmissió del govern de torn, passant per una gestió desastrosa i totalment partidista de la programació. Al final, alguna ha hagut de tancar per impossibilitat de mantenir el ritme de desgavell econòmic que portava.
Aquí, a Catalunya, passats els primers anys de funcionament, va quedar clar que el model de la BBC era impensable. Per uns governs en que la informació es convertia en propaganda, necessitava tenir controlats tots els mitjans de comunicació públics. I no solament això, el seu poder va planar sobre els privats, fins el punt en que uns i altres, s’assemblaven com dues gotes d’aigua. Els públics eren controlats directament, els privats, eren generosament premiats o influïts des del govern, o durament combatuts sinó es plegaven a les seves exigències.
El resultat, a dia d’avui és deplorable. La credibilitat dels mitjans de comunicació públics de la Generalitat està sota mínims, es tracti de TV3, de Catalunya radio, o qualsevol altre del seu àmbit directe. Escoltar o veure la informació suposa entrar en un món clarament partidista, mono temàtic, deformador de la realitat i amb un component clarament antisocialista. Es pot veure en la tria de temes, en els tertulians, en els presentadors, en les obres i fins i tot documentals o programes de qualsevol tipus. Tant és així que la deserció d’espectadors i oients es va ampliant dia a dia. En el meu cas particular porto dos anys de total abstinència en consum de productes procedents de TV3 / Catalunya radio/ i assimilats. Penso continuar mesos o anys si la cosa no canvia, i pel que he pogut saber som desenes de milers els qui hem pres aquesta decisió. Tampoc és fàcil trobar alternatives en algun altre grup com és el cas del Grup Godó ( La Vanguardia/ RAC1/ 8TV). Tot i algun canvi a millor en els darrers mesos estem lluny del que hauria de ser una oferta plural i objectiva. I ja no parlem de l’emissora dels bisbes (COPE) o 13 TV, on la informació es converteix en combat contra la autèntica pluralitat.

Lamento el funcionament dels mitjans públics i privats, a nivell estatal, però com en altres temes, somiava en que el nostre país, Catalunya, no cauria en els mateixos vicis i comportaments que aquells. En aquest tema com en tants altres, s’ha copiat ( a pitjor) el que era norma a nivell d’Estat. I tampoc en aquest cas no vulguem donar la culpa a Madrid perquè aquí ens ho hem fet sols. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?