Tuesday, November 18, 2014

 

REPRENDRE EL GOVERN- art. Regió 7

REPRENDRE EL GOVERN.
Vull dir, que un país no pot estar amb el seu govern “hibernat”durant mesos i mesos, sense greus perjudicis a tots els nivells. Alguns poden pensar que els funcionaris ja fan “funcionar” l’administració, sense necessitat dels alts càrrecs, ocupats en altres coses. S’equivoquen, i els qui hem de connectar o contactar cada dia amb els departaments de la Generalitat comprovem la paralització de la majoria de decisions per petites que siguin. Un cos no pot funcionar sense cap, per moltes extremitats que tingui, i en una administració passa el mateix.
Durant prop de dos anys, hem tingut el govern ocupat en la consulta, primer, i en el procés participatiu, després. Comprenem la importància del repte i la necessitat de dedicar-hi esforços, presència i activitat, però la principal prioritat d’un govern és governar, i portem molt de temps sense prendre grans decisions. Bàsicament els departaments han vegetat, enmig del desconcert dels funcionaris, a l’espera del moment oportú. Tot s’ha anat deixant per després, sense saber ben bé, què vindria, ni quan vindria , aquest després.
Tot indicaria, que hem arribat al “després”, una vegada passat el 9N, però em temo que la paràlisis no ha acabat si, prèviament no s’aclareix el panorama polític, en el sentit de tenir noves eleccions, o encara no. El problema és seriós perquè en els ajuntaments ens arriben tota mena de tràmits que cal fer i que no depenen de nosaltres. Es cert, que a falta de diner, la Generalitat no té la utilitat que tenia anys enrere, però l’acumulació de competències i la voluntat d’intervenir en temes menors, fa que qualsevol activitat depengui de la signatura i el segell d’algun servei de la Generalitat. 
El país necessita desburocratitzar-se, i ampliar competències dels ajuntaments com a millor via per agilitzar tràmits, autoritzacions, llicències...i, en canvi, anem en sentit contrari. Estem en una espiral de burocràcia com mai havíem imaginat, amb obligacions de consulta, per a qualsevol petita modificació urbanística, econòmica, medi ambiental, etc, i d’aquí que si la maquinària , dita superior, no funciona al ritme volgut, tot s’encalla, i els peticionaris es queixen a qui tenen més a prop, sense entendre que l’administració de la Generalitat no funcioni a ple gas.
Tampoc és un bon moment per emprendre canvis profunds en la organització administrativa, tot i que seria fonamental per estalviar diners i fer-la funcionar millor. Tot és transitori, tot ha quedat a l’espera de novetats, quan més falta fa, prendre decisions, grans decisions a nivell intern. Hem deixat pel camí temes rellevants, com era la modificació del funcionament i composició dels consells comarcals, la descentralització autèntica de la Generalitat, la reducció de departaments, la simplificació administrativa, la simplificació legislativa ....En resum, ara no toca emprendre aquests canvis, tot i ser necessaris i urgents.

Hem tingut tot el país tensionat i expectant de cara a la consulta. Ja ha passat, i tot el que ha quedat parat hauria d’atrapar el temps perdut. Estem en la pitjor crisi viscuda i no pot ser que iniciatives i activitats trobin les administracions “hibernades”en comptes de ser diligents per resoldre les peticions i posar en marxa actuacions que aportin riquesa i llocs de treball. Si hem d’anar a noves eleccions que se’ns digui, i sinó que tothom es posi al seu lloc de feina, el país no pot estar més temps a l’expectativa. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?