Thursday, October 16, 2014

 

ARTUR MAS, L'ASTUT - art. Nació Digital Solsona

ARTUR MAS, L’ASTUT.
Si ja teníem el panorama complicat, des d’ahir el tenim una mica més, fins el punt que no sé ben bé què farem el 9N. I sobretot, com ho farem i on. No acabo d’entendre el dispositiu electoral que ha decidit muntar la Generalitat, perquè alguns mitjans de comunicació ahir parlaven d’inscripció prèvia per poder anar a votar, sense especificar on s’havia de fer, i on podríem anar a votar perquè parlaven de 300 punts de votació a tot Catalunya ???amb una mobilització de 20.000 voluntaris “electorals”.
Aquest matí, lluny d’aclarir conceptes, tothom amplia les preguntes i qüestiona la decisió. Bé, a l’espera dels aclariments que puguin venir, considero un nou error aquesta fugida endavant per anar enlloc. Un país, un govern, no pot donar aquesta imatge de desorganitzat i descontrol, ni a nivell intern ni extern. El prestigi que podíem tenir estar per terra, i això ens perjudica, ara mateix, però molt més de cara el futur. La credibilitat costat molt de guanyar i en pocs dies es pot tirar per terra la feina de molts anys. Ho veiem ara mateix a la ciutat de Barcelona, amb un alcalde i govern municipal que no sap com tractar els problemes que té al davant, i en poc temps pot destruir la imatge guanyada en els JJOO del 92. El mateix està passant amb el país.
Tornant a la consulta, és evident que s’hauria d’haver pogut fer, sense presses, sense imposicions , sense tacticismes entre partits, i buscant el consens per organitzar-la de manera legal i acordada. El PSC tenia raó quan pronosticava aquest final, i d’aquí que no volgués participar en la cerimònia de la confusió en que ens han portat els partits dits sobiranistes. Ara, entre ells ha esclatat el desacord i han donat la imatge d’haver actuat simplement de cara a la galeria.
En un estat de dret, és impensable trencar amb la legalitat perquè el procés queda deslegitimat . Que molts defensin que en algun moment s’ha de trencar amb la legalitat perquè sinó el món no avançaria, s’equivoquen i ells saben que no és certa aquesta afirmació. En democràcia tot és discutible, tot és modificable, però sempre per les vies legals. No pot haver-hi dreceres ni trencaments perquè ja no seria democràcia.
Estem on estem, per culpa dels greus incompliments del PP al llarg de molts anys, utilitzant tota mena de recursos i estratagemes per enfrontar la realitat catalana, amb l’espanyola. Si el PP no hagués recorregut l’Estatut , no haguéssim tingut una sentència que va ser considerada com un atac a les aspiracions catalanes,si molts dirigents del PP, molts càrrecs institucionals del govern central, i també ho accepto que alguns vells càrrecs del PSOE, sense rellevància en el partit actual, han fet molt de mal a la convivència i han desvetllat aspiracions de marxar d’Espanya com la sortida més adient. Però que estiguem indignats no ha de donar pas a actuacions inadequades o impossibles de portar a la pràctica, com s’ha fet.
El president Mas va dir que amb astúcia, David tornaria a guanyar a Goliat. Bé, no podem dir que l’astúcia estigui presidint els passos actuals i els previsibles , en el futur immediat. El món ens miri amb estupefacció. Estem en una situació mai vista ni mai imaginada, i dona la sensació que cada pas que fem, és improvisat i en direccions invisibles. Dotzenes de preguntes s’acumulen per imaginar un procés electoral , en seus de la Generalitat, amb no sabem si funcionaris de la Generalitat o amb voluntaris de l’ANC, havent de fer les inscripcions abans, i obligant els possibles votants a marxar dels seus pobles per anar a votar a les capitals, amb la mateixa pregunta, prevista per la primera Consulta però que no està clar com computar els resultats si els votants voten afirmativament la primera part, i negativament a la segona... en fi, el cúmul d’incògnites i despropòsits és tant gran que han superat tot l’imaginable.

I ens podem trobar que el govern central trobi una altra via per prohibir també aquesta segona via de consulta. I francament la situació esdevindria molt més greu. Si el seny presidís els dos governs, ara seria l’hora de trobar-se, sentar-se i buscar una sortida àmplia, sensata i adequada per pacificar una ciutadania que es mou entre la incredulitat, la frustració i la ràbia. Si no es donen compte del còctel explosiu que això representa , millor que convoquin eleccions, uns i altres i tinguem ocasió de fer foc nou.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?