Tuesday, September 02, 2014

 

SENSE MANIES- art. Regió 7

SENSE MANIES.
Si una cosa se li ha de reconèixer al govern del PP és que no tenen manies, més ben dit, no tenen escrúpols a l’hora de legislar a favor dels seus interessos de partit, que no de país. També hem de reconèixer que la gent d’esquerres no ens havíem imaginat mai amb quina rapidesa es poden canviar, modificar, o tirar per terra conquestes que consideràvem intocables.
Erròniament calculàvem que cada graó pujat no tindria volta enrere. Que ningú s’atreviria a tocar l’estat del benestar, la llei de dependència, l’escola pública, la llei d’avortament,els drets laborals, ...perquè suposaria una autèntica revolució de la gent, en contra de la involució. La realitat ens demostra ser molt menys contundent i voluble. Portem tres anys d’involució en multitud de temes essencials i de moment no s’hi veu aturador sinó és per la via d’uns resultats clarament diferents en les properes eleccions generals. Caldrà esperar i veure.
Mentrestant voldria reflexionar sobre el nou debat obert a l’entorn de l’elecció directa dels alcaldes, en comptes de seguir amb el sistema actual. També en aquest tema s’hi veu la mà interessada del PP, de cara a mantenir moltes de les alcaldies de les grans ciutats. Un canvi en la llei electoral municipal, a vuit mesos de les municipals és poc elegant, i segons com ho facin, pot esdevenir clarament partidista.
De fet, en aquests trenta-cinc anys de democràcia municipal, s’han introduït alguns canvis en la llei municipal per fer-la més adequada a la realitat. En les darreres eleccions hi va haver la novetat de que en els municipis de menys de 100 habitants, s’elegissin tres membres, i entre ells designessin l’alcalde, en comptes de continuar com Consell Obert, en que només s’elegia l’alcalde i la resta del poble eren membres del Consell amb veu i vot...O anteriorment, eren obligatoris més candidats suplents quan ara si es vol no se n’hi posa cap... en fi, que de canvis n’hi ha hagut, però sempre consensuats i destinats a facilitar la presentació de candidatures. També s’han fet avenços en matèria d’antitransfuguisme, si bé amb resultats molt poc adients. Ho hem vist en uns quants ajuntaments en que persones elegides per una candidatura, la deixen sense més raonaments que una excusa qualsevol, i la única repercussió és passar a no adscrits.

En fi, calia avançar en diversos aspectes de la llei, sense vulnerar l’esperit de consens, però veus aquí que al PP li han entrat unes presses enormes a la vista d’algunes enquestes en les principals ciutats on governen. I d’aquí a proposar un canvi en la llei, hi ha un pas. Un pas a punt de donar-lo per la via directa i sense contemplacions. Es a dir volen imposar que el cap de llista de la candidatura més votada sigui automàticament elegit alcalde, en comptes d’esperar els pactes entre candidatures, amb la votació corresponent en el ple d’investidura. Aquesta pot semblar una modificació senzilla i fins i tot adequada per facilitar la governabilitat dels ajuntaments, però res és tant fàcil, en la vida real. Dic per endavant que un canvi com aquest, en principi no modificaria la vida de la majoria de municipis del país, perquè son petits i amb poques candidatures. Altra cosa és en pobles més grans i ciutats. Però és que no expliquen quines altres mesures haurien d’emprendre com perquè l’ajuntament sigui viable. Si l’alcalde surt automàticament de les eleccions; o se li dona majoria absoluta en el Ple, o li serà impossible governar. Es a dir, o es canvia el sistema proporcional de la distribució de vots per un de majoritari, o l’alcalde serà alcalde, però en el Ple li poden tombar totes les propostes que presenti si la suma dels altres partits tenen majoria absoluta. En resum, pot ser pitjor el remei que la malaltia. Un canvi com aquest ha de sortir d’un consens entre les tres o quatre principals forces polítiques, mirant molt de no espatllar res del que fins ara ha funcionat. Es bo donar estabilitat als governs municipals, però fent atenció a no pertorbar el paper de l’oposició. La dinàmica govern – oposició és fonamental per garantir el funcionament democràtic de les institucions, i de moment no veig claredat en els canvis proposats. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?