Tuesday, September 23, 2014

 

ESCÒCIA HA DECIDIT - art. Nació Digital Solsona

ESCÒCIA HA DECIDIT
Amb 11 punts de diferència, el no ha guanyat al sí en el referèndum d’Escòcia. Les urnes han parlat,i tothom ha acceptat el seu resultat, com no podia ser d’altra manera en un país de llarga tradició democràtica.
Catalunya ha seguit puntualment tot el procés, com a mostra d’altres maneres de fer i actuar dintre de la UE. Amb tot, cal dir que les diferències històriques, entre un i altre territori son immenses i d’aquí que ells mateixos no volguessin comparar els dos processos. El propi Primer Ministre deixava clar que el seu procés tenia l’acord amb el govern central, i per tant complia amb els requisits establerts.
No cal continuar parlar d’aquest procés perquè ha quedat tancat amb el referèndum, i un dels bons resultats obtinguts és la decisió del govern britànic d’ampliar les competències dels territoris que confirmen la Gran Bretanya: Gales, Anglaterra, Escòcia i Irlanda del nord. Per tant, una bona decisió que millora les condicions dels quatre territoris que conformen l’Estat.
Aquí, les coses van per tot un altre camí. Els retrets de Catalunya envers el comportament del govern central tenen clars fonaments, en primer lloc per tot el procés de tramitació del actual Estatut d’Autonomia de Catalunya, sotmès a la recollida de signatures del PP per anar-hi en contra, també per una sentència del Tribunal Constitucional, toca tardana i feta per un tribunal discutit i criticat, i per un munt d’altres greus errors i comportaments d’alts dirigents del país que han provocat un rebuig en bona part de la societat catalana. Un rebuig que tampoc ha estat ben conduit pel govern català, més interessat a fomentar les diferències que a trobar sortides raonables.
Aquest conjunt d’errors, discrepàncies i mala fe, han portat al gran distanciament entre les dues realitats del país, i a considerar, per una part de la població, que no queda altra solució que marxar d’Espanya. D’aquí les grans manifestacions dels darrers anys, d’aquí l’increment de tensió i distanciament, d’aquí els desencontres creixents a tots els nivells...fins el punt de demanar-nos si queda espai per evitar el xoc de trens.
Podria haver-hi sortida si es mouen prou peces, i amb prou rapidesa com per fer possible un retorn a la pau i tranquil·litat. Per part del PSC  contemplem la via de la reforma constitucional, amb un blindatge de la llengua, cultura i educació a Catalunya, i un nou finançament que sigui més just i equilibrat que l’actual. Puc comprendre les reticències i mal fiances de molta gent envers el PSOE, però és cert que tant per la feina feta pel PSC, com per les àmplies mobilitzacions catalanes, el PSOE està fent canvis profunds en els seus plantejaments tradicionals.

Tenen raó els qui diuen que res serà igual des d’ara. Han canviat moltes coses i l’encaix de Catalunya ha de tenir una resposta ràpida i clara. Seria un greu error pensar en parar la consulta i no donar cap sortida al procés. De moment no veiem moviments , però això no vol dir que no existeixen. Ara i aquí cal desencallar la situació i oferir una sortida àmplia i generosa, d’acord amb les expectatives existents. I immediata, és a dir en molt pocs dies. Ara és quan els lideratges han d’actuar, amb transparència i eficàcia. Confiem en que sigui així. I que els catalans puguem votar en un referèndum legal i acordat, en el moment en que els governs hagin arribat a una proposta adient.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?