Sunday, July 20, 2014

 

PROVA SUPERADA - art. Regió 7

PROVA SUPERADA
I amb un gran èxit com han hagut d’acceptar tots els partits de l’arc parlamentari, així com els mitjans de comunicació, augurant un efecte “contagi”a curt o mitjà termini. Estic parlant de les primàries convocades i ja dutes a terme per part del PSC i del PSOE. Una vegada més, el socialisme ha demostrat ser capaç d’innovar i ser agosarat en un tema gens fàcil d’organitzar i dur a terme: donar veu directa a dues-centes mil persones. El resultat tothom l’ha pogut veure, amb una participació del 66%, i un candidat clarament votat, per esdevenir Secretari General del PSOE, amb la meitat dels vots emesos: Pedro Sánchez.
El mateix dia, en urna a part, s’elegia o es ratificava a l’únic candidat del PSC, en Miquel Iceta. Ens hagués agradat tenir altres contrincants per comprovar el seu grau d’arrelament i suport en el partit, però cap dels anomenats crítics, es va atrevir a acceptar el repte. Al final, amb una alta participació, va ser elegit amb el 85% dels votants. Un resultat contundent que suposa iniciar una nova etapa, amb un lideratge fort, ratificat pel conjunt del partit. En un i altre cas, la prova ha estat superada amb entusiasme per part dels dos partits. I ho puc corroborar per haver tingut dotzenes de converses amb militants, mitjançant trucades, o entrevistes personals. Tots ells estaven ben informats del procés de participació, l’havien seguit i tenien autèntiques ganes d’exercir del dret de vot. Els resultats ho deixen ben palès.
Queden enrere les pors a la innovació i la gosadia d’entrar en un terreny desconegut, mai vist ni exercit. El repte presentava grans riscos perquè una baixa participació suposava el fracàs del repte, un cert descrèdit del partit i una desautorització dels guanyadors. Tot plegat ja es va debatre i resoldre en la convocatòria de les primàries a l’alcaldia de Barcelona. El PSC va aconseguir una participació de 7.400 persones ( 1.400 militants, i  5.000 ciutadans) un resultat esplèndid, tot i que alguns encara el van trobar poc “participatiu”, i contrasta enormement en el dut a terme per ERC. Tot i ser un partit clarament a l’alça , en les seves primàries només hi varen participar 1.200 persones, malgrat poder votar militants, simpatitzants i “amics”. De seguida es pot veure quina força hi ha al darrere del candidat Jaume Collboni pel PSC, en front d’Alfred Bosch per ERC.
I és que un gran partit pot estar en hores baixes, però fa certa la dita castellana de “quien tuvo, retuvo”, i pot remuntar el vol si en té ganes i emprèn decisions valentes, i contundents. El país, aquí, i l’estat, allà necessiten obrir noves etapes molt diferents de les viscudes. Els reptes son de tanta magnitud que fan falta equips nous, agosarats, valents i sobretot diligents a l’hora de prendre decisions i dur-les a bon port. A Catalunya no podem estar pendents d’un únic tema, paralitzant Govern i Parlament, a l’espera d’arribar al dia 9N, sense cap altra alternativa ni proposta per sortir de l’incert camí emprès per CiU i ERC, incapaços de pactar mesures concretes per resoldre els problemes quotidians dels catalans.

La nova etapa oberta pel PSC i pel PSOE, tindrà plasmació d’equips i programa aquest dissabte a Catalunya, i el proper cap de setmana a nivell estatal. Els dos congressos extraordinaris tancaran aquest cicle, per donar pas a una nova realitat política i institucional. Es una bona notícia perquè son partits fonamentals per aportar solucions. Alguns creuen que els vells partits han de passar a la història, i alguns hi passaran sinó s’adapten al present i sobretot no tenen projectes de futur, però els que han superat cent trenta-cinc anys de vida, han ja àmpliament demostrat la capacitat de superar dificultats, crisis i desencontres.  S’obra una nova etapa, francament apassionant i il·lusionadora com s’ha pogut constatar en els actes electorals, les entrevistes i la directa participació en l’elecció dels candidats. Ara toca veure els resultats concrets, traslladats a la ciutadania, en general.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?