Monday, June 09, 2014

 

REDUIR BUROCRÀCIA - art. La Rella

REDUIR BUROCRÀCIA, EL COMPROMÍS PENDENT.
L’entrada de les noves tecnologies a les administracions feia preveure la reducció de tràmits i de paperassa, però la realitat ha estat una altra. Ara, en fem tanta o més que abans, en format paper i en format electrònic. El compromís de reduir la burocràcia ha quedat en paraules, però no en fets.
Es cert que la majoria d’ajuntaments han reduït els tràmits propis, però no han seguit l’exemple ni la Generalitat ni el govern central, i tota tramitació que precisi informes de les altres administracions , es converteix en un calvari pels usuaris.
Els ajuntaments petits tenim poca relació amb Madrid, si bé darrerament el control de tota mena s’ha disparat i hem de presentar comptes cada dos per tres, augmentant de cop els documents cap al govern central. Ara bé, és amb la Generalitat amb qui tenim la major relació i el major volum de paper. Cap govern ha estat capaç de reduir els tràmits, de manera que per una activitat qualsevol és habitual haver de demanar 4 o 5 informes de diferents Departaments. Això significa 4, 5, 6 mesos d’enviar, rebre, estudiar, mostrar conformitat o disconformitat, fins arribar a la decisió final. I canvis constants en les normatives que porten de boig al personal municipal i als tècnics públics i privats, sobretot en l’àmbit de l’urbanisme, però també en el d’activitats.
La despesa que representa tota la paperassa és immensa i fa perdre temps i diners a tots els implicats. Si en altres països muntar una empresa és cosa d’un o dos dies, amb 3 o 4 documents específics, aquí per terme mig, pot durar de 3 a 4 mesos, amb una despesa considerable i una pèrdua de temps immensa. La culpa, sobretot és de la desconfiança de les administracions, dites superiors que cada una vol controlar la que té a sota, i així anem demanant papers i més papers, multiplicant els tràmits sense cap fonament lògic.
L’administració més àgil son els ajuntaments. Son els únics que posen al dia el recorregut dels papers. Les altres es mouen amb una lentitud exasperant. En resum, sobren departaments, sobren direccions generals, sobren tràmits que es podrien substituir per declaracions jurades, sota la responsabilitat dels promotors de les peticions, o dels tècnics que les tramiten. I sobretot falta estabilitat normativa. No pot ser tenir canvis normatius cada dos o tres anys, en matèries tant sensibles com les d’urbanisme, activitats, salut pública, seguretat... per posar les més habituals. Estalviaríem molts diners, esforços i temps.
Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?